Nadelen spouwmuurisolatie

Er zijn heel veel voordelen te koppelen aan spouwmuurisolatie. Toch kan en mag het niet in elke woning worden toegepast. Wanneer er sprake is van een verkeerde constructie, of wanneer de bouwmaterialen niet geschikt zijn, kunnen er namelijk ook nadelen zijn. Om daar beter mee om te gaan, vind je op deze plek een overzicht van de nadelen die bij deze vorm van isolatie komen kijken.

Wanneer zij gevels geschikt voor spouwmuurisolatie?

Er zijn verschillende gevels die niet goed geschikt zijn voor spouwmuurisolatie. Dit zijn de gevels die niet dampdicht zijn. Het is goed om een overzicht van de betreffende materialen te geven.

Geglazuurde bakstenen bij gevels

Geglazuurde bakstenen zien er in sommige gevels gewoon mooier uit vanwege de glans. Aan de andere kant kunnen de stenen door de laag niet meer ademen. Vocht hoopt zich achter het glazuur op. Wanneer de vorst dan zijn intrede doet, kunnen de stenen kapotvriezen. Dit gaat niet goed samen met de spouwmuurisolatie. Om die reden is het beter om er niet voor te kiezen. Laat wel onderzoeken of er echt sprake is van glazuur wanneer jouw baksteen glanst.

Verblendstenen en strengpersstenen bij spouwmuurisolatie

Wanneer de woning al wat ouder is, zijn er soms nog strengpersstenen gebruikt. Die zijn niet goed bestand tegen vorst. Ook in dit geval zal door de spouwmuurisolatie de muur aan de buitenzijde niet goed drogen. In de winter zullen de stenen dan kapotvriezen. Dit brengt dan grote problemen met zich mee. Het is wel mogelijk om de gevel te impregneren in combinatie met de isolatie. Er wordt dan een transparante, vochtafstotende laag op de gevel gespoten. Dit wordt bijvoorbeeld ook met hout en met andere materialen gedaan en heeft dus een bewezen kwaliteit.

Geschilderde gevel

Wanneer een gevel geschilderd is, dan brengt dit hetzelfde effect met zich mee als bij de geglazuurde stenen. De stenen worden dampdicht en kunnen niet meer ademen. Het is op te lossen door te kiezen voor specifieke verf de wel dampopen is. Door goed te kijken naar het soort verf, is te zorgen dat op een goede manier geschilderd kan worden en spouwmuurisolatie toch mogelijk is. Deze combinatie is te verzorgen door de juiste materialen te kiezen.

Nadelen van een vervuilde spouwmuur

nakijken spouwmuur

Een ander nadeel dat effect heeft op spouwmuurisolatie is vervuiling in de spouw. Wanneer daar bouwmaterialen zoals cement of puin in zijn achtergelaten, dan wordt dit vervuiling genoemd. Dit is al tijdens het bouwen gebeurd. Door de vervuiling is het isolatiemateriaal niet volledig en gelijkmatig aan te brengen. Zo ontstaan er koudebruggen. Dit kan zowel de isolatie aantast, als voor vochtproblemen zorgen.

Het is vaak zo dat de vervuiling uit de spouw te halen is. Dan moet een klein deel van de gevel voorzichtig worden weggehaald. Na het schoonmaken is de gevel weer goed te dichten. Er kan dan nog isolatie worden aangebracht.

Cementbaarden

Een uitzondering op het voorgaande vormt de cementbaard. Dit zijn resten van metselwerk dat niet naar behoren is uitgevoerd. Op die manier is er een brug van de binnenmuur naar de buitenmuur. Daarmee vorm je koudebruggen en kan vocht makkelijker doordringen. Gaat het om een enkele cementbaard, dan is dit nog op te lossen. Blijkt uit onderzoek dat het er veel zijn, dan moet op een andere wijze geïsoleerd worden. Dit kan dan niet met behulp van spouwmuurisolatie optimaal verzorgd worden.

Doe goed endoscopisch onderzoek

De spouwmuurisolatie op zich kent geen nadelen. De problemen zijn juist te vinden in de staat van de spouw. In dat opzicht is goed onderzoek dus ook van belang. Dat wordt gedaan door endoscopisch onderzoek uit te voeren. Met een camera wordt in de spouw gekeken en worden de problemen vastgesteld. Zo is bijvoorbeeld de vervuiling te vinden en kan worden vastgesteld of er veel of weinig cementbaarden zijn te vinden. Wanneer je ervoor wil kiezen om spouwmuurisolatie te nemen, dan is het wel goed om eerst te bekijken wat dit kost. Kijk daarbij ook of onderzoek erbij inbegrepen is. Zo weet je direct waar je aan toe bent wanneer je eraan begint.

nadelen spouwmuurisolatie

Het probleem van slagregen voor spouwmuurisolatie bij gevels

Wanneer een gevel veel te maken heeft met slagregens, dan is dit ook nadelig voor de spouwmuurisolatie. Dat heeft bijvoorbeeld te maken met het type steen dat je kiest. Zo ka spouwmuurisolatie soms dus niet de juiste oplossing zijn. Vooral wanneer het stenen met een open structuur betreft is het zo dat dit niet goed werkt. Dat komt omdat de buitenmuur dan niet goed kan drogen door de aanwezigheid van isolatie. Dit kan vochtproblemen met zich meebrengen. Wel is er de optie om te impregneren. Dit is mogelijk voor een prijs van €7,- tot €10,- per vierkante meter.

Opletten voor vocht en ventilatie bij spouw isoleren

Het is feitelijk onjuist dat spouwmuurisolatie vochtproblemen in de hand werkt. Het is juist zo dat de mate van ventilatie hier een belangrijke rol in speelt. De spouw, daken en ramen isoleren betekent ook dat betere ventilatie nodig is. Anders kan het vocht in huis nergens geen en gaat het condenseren. Bij voldoende ventilatie is dit echter niet aan de orde in een woning. Er zijn opties voor natuurlijke verluchting, maar het is ook slim om een mechanisch ventilatiesysteem te laten aanleggen.

Zeker zijn van een geschikte prijs offertes voor spouwmuurisolatie te ontvangen

De manier om er zeker van te zijn dat je niet te veel betaalt, is door de specialisten eerst offertes te laten uitbrengen. Vergelijk de prijzen en de werkwijzen en kies de beste optie.