Prijs spouwmuurisolatie

Hieronder vind je meer informatie terug over spouwmuurisolatie prijs, premies en de terugverdientijd. Aangezien het nie goedkoop is om spouwmuurisolatie te laten plaatsen geven we je hier meer informatie over de investering. Het is bewezen dat tussen 25 en 35 procent van alle warmte een woning verlaat via de muren. Dit is een probleem, maar wel een probleem dat op te lossen is. Bijvoorbeeld door spouwmuurisolatie te laten aanbrengen. Maar wat kost dit nu eigenlijk precies?

prijs spouwmuurisolatie

Prijs spouwmuurisolatie per materiaal

Het is goed om te weten dat spouwmuurisolatie één van de meest gekozen methoden is. Dat komt in de eerste plaats omdat het gemakkelijk aan te brengen is. Daarnaast kost het niet veel. Het kost gemiddeld zo’n €15,- tot €30,- per vierkante meter. De kosten zijn binnen 5 jaar terug te verdienen. Extra kosten komen bijvoorbeeld in de vorm van het huren van een hoogwerker. Dit kan tot €200,- kosten. Ook kan het zijn dat er wat werk aan de muur moet worden gedaan om lekken te dichten. Dit kost €15,- per te dichten gat. Aan de hand van al deze zaken is een beeld te vormen van wat het zoal moet gaan kosten om de isolatie aan te brengen.

Woningtype + gemiddeld geveloppervlakGlaswol
incl. btw
EPS-Parels
(HR++)
incl. btw
PUR schuim
incl. btw
Terugverdientijd
Appartement 25 m²€ 375 - € 500€ 500 - € 625€ 625 - € 750< 5 jaar
Tussenwoning rijtjeswoning 60 m²€ 900 - € 1.200€ 1.200 - € 1.500€ 1.500 - € 1.800< 5 jaar
Hoekwoning rijtjeswoning 90 m²€ 1.350 - € 1.800€ 1.800 - € 2.250€ 2.250 - € 2.700< 5 jaar
2-onder-1 kap woning 100 m²€ 1.500 - € 2.000€ 2.000 - € 2.500€ 2.500 - € 3.000< 5 jaar
Vrijstaande woning 150 m²€ 2.250 - € 3.000€ 3.000 - € 3.750€ 3.750 - € 4.500< 5 jaar

Aan de hand van de schema’s zoals die hier zijn weergegeven is te zien wat de verschillen in prijzen per isolatievorm zijn. Hoewel spouwmuurisolatie flink voordelig is, is er nog wel een verschil per installateur. Dit kan tot wel 40 procent verschillen. Daarom is het belangrijk om niet te veel te betalen. Dat is op te lossen door de offertes goed met elkaar te vergelijken. Daar is niet veel tijd voor nodig, maar het kan wel veel geld schelen. Daarom is het belangrijk om dit te doen.

Materiaalsoort Gemiddelde prijs per m² ) incl. btw en arbeid
Glaswol€ 18
EPS - Parels(HR++)€ 23
PUR schuim€ 27

Kostprijs spouwmuurisolatie met minerale wol

Glaswol komt in de vorm van vlokken. Het is een materiaal dat voortkomt uit recycling. Het blijft eeuwig sterk en zal altijd goed blijven isoleren. Dit maakt het dus ook zeer duurzaam. Het isoleert bovendien niet alleen thermisch, maar ook akoestisch. Het zal gemiddeld per vierkante meter zo’n €18,- kosten om het aan te brengen. Dit is een aantrekkelijker verhouding tussen prijs en kwaliteit te noemen. Een voorbeeld van glaswolisolatie die geschikt is voor de spouw is Supafil van Knauf.

Prijs spouwmuurisolatie met EPS-parels

EPS-parels bestaat uit allemaal kleine balletjes van polystereen met lucht erin. De isolatiewaarde per balletje kan verschillen, van HR tot HR++. Ze zijn goed vochtregulerend. Dit betekent dat er niet veel kans is op schimmelontwikkeling. Daardoor blijft de leefomgeving ook goed gezond. Wel is het belangrijk om op te merken dat de isolatiewaarde van glaswol hoger is dan die van EPS-parels. Dat komt omdat glaswol beter sluitend is bij kieren. De kosten voor de EPS-parels liggen rond de €23,- per vierkante meter.

Spouwmuurisolatie prijs met gespoten purschuim

spouw prijs pur

PUR spouwmuurisolatie heeft de hoogste isolatiewaarde van alle vormen. Dat komt omdat dit materiaal werkelijk alles dicht. Daardoor is het ook goed vochtregulerend. Dit komt omdat het vocht er niet in blijft hangen. Dit voorkomt schimmelvorming. Wel is het ook wat duurder dan de andere materialen. Per vierkante meter betaal je al snel zo’n €27,- om het materiaal aan te brengen. Let ook op dat er in de eerste week na het aanbrengen een

Aan de hand van de schema’s zoals die hier zijn weergegeven is te zien wat de verschillen in prijzen per isolatievorm zijn. Hoewel spouwmuurisolatie flink voordelig is, is er nog wel een verschil per installateur. Dit kan tot wel 40 procent verschillen. Daarom is het belangrijk om niet te veel te betalen. Dat is op te lossen door de offertes goed met elkaar te vergelijken. Daar is niet veel tijd voor nodig, maar het kan wel veel geld schelen. Daarom is het belangrijk om dit te doen.

Wat is spouwmuurisolatie?

Een dubbele muur met een ruimte ertussen wordt ook wel een spouwmuur genoemd. Dit is voornamelijk aan de orde bij huizen die na 1920 zijn gebouwd. Is het huis echter weer na 1980 gebouwd, dan is de kans groot dat er direct al isolatie in de spouwmuur is aangebracht bij de bouw. Dit kan op meerdere manieren. De werkwijze is wel altijd gelijk. Gaten in de muur maken en het materiaal inspuiten. Materialen die worden gebruikt zijn EPS-parels, glaswol en gespoten purschuim. De specialist kan goed helpen bij het maken van de beste materiaalkeuze voor de situatie.

Isoleer de muur indien er geen spouw is

Het is nog altijd zo dat er huizen en gebouwen bestaan die niet over een spouw beschikken. Ook die kunnen baat hebben bij isolatie. In dat geval is er buitenmuurisolatie of binnenmuurisolatie mogelijk. De buitenmuur isoleren gebeurt met gips, steen of hout aan de buitenzijde.

Het isoleren aan de binnenzijde van de muur gebeurt op een net iets andere manier dan de buitenzijde. Dit maakt het ook net wat goedkoper om aan te brengen. Wel gaat dit ten koste van de oppervlakte van de woning. Dit is wel belangrijk om mee te nemen. Bovendien isoleert binnenmuurisolatie net iets minder goed. Ook is er meer hinder van vocht. Aan de andere kant is er een vergunning nodig voor buitenmuurisolatie.

 Kosten per m² (incl. btw en arbeid)Terugverdientijd
Binnenmuurisolatie€ 9513-15 jaar
Buitenmuurisolatie€ 13013-15 jaar

De BTW ligt op 6% en is van toepassing op alle woningen van 5 jaar of ouder. Bij nieuwere woningen ligt de BTW op 21 procent.

Mogelijkheden om te besparen met premies

Er zijn ook mogelijkheden om op de kosten te besparen. Het is bijvoorbeeld aan te raden om te bekijken voor welke premies je in aanmerking komt met de spouwmuurisolatie. Er zijn een aantal voorwaarden waaraan voldaan moet worden. Zo moet de spouw minimaal 5 centimeter breed zijn en de nodige warmteweerstand bieden. Wie werkt met een erkende specialist, kan er zeker van zijn dat alle zaken goed uitgezocht worden. De premie bedraagt ongeveer €6,- per vierkante meter isolatiemateriaal. Dit is dus meer dan de moeite waard. Zoek alle zaken daarom altijd goed uit voor je eraan begint.

Nog meer mogelijkheden om te besparen door specialisten te vergelijken

Er zijn nog meer mogelijkheden om de kosten te drukken. Het aanbrengen van de spouwmuurisolatie is per definitie al relatief goedkoop. Bovendien is het snel te verzorgen. De premie maakt het aantrekkelijker. Bovendien ga je besparen vanaf het moment dat het is aangebracht omdat de energiekosten teruglopen. Dit roept natuurlijk een bepaalde mate van enthousiasme op om direct te beginnen met isoleren.

spouwisolatie

Het is echter wel handig om niet direct toe te happen. Het is beter om eerst de verschillende opties naast elkaar te leggen. De prijsverschillen tussen de installateurs kunnen oplopen tot wel 40 procent. In dat opzicht is het dus slim om te bekijken welke het goedkoopst is. Dit is gemakkelijk te doen door de offertes van de verschillende aanbieders naast elkaar te leggen. Dit geeft een goed beeld van de opties die je hebt en wat de beste keuze is om te maken.