Spouwmuurisolatie lede

Wanneer de verwarming in de winter tot de hoogste stand wordt opgestookt, en het toch ijskoud lijkt, wat is er dan mis? Dit komt omdat de opgestookte warmte te gemakkelijk de woning in lede weer kan verlaten. Daarom is het slim om na te denken over spouwmuurisolatie lede. De volgende informatie maakt meer duidelijk.

Hoeveel kost spouwmuurisolatie lede

Spouwmuurisolatie lede heeft veel te bieden. Dit komt mede doordat het zo weinig hoeft te kosten. Terwijl de isolatie optimaal is om energie te besparen. De prijs ligt tussen €15,- en €30,- per vierkante meter. Die kosten zijn binnen 5 jaar terug te verdienen. Bedenk wel dat er in sommige situaties wat extra kosten bij komen. Bijvoorbeeld om gaten in de muur te dichten. Dit kost zo’n €15,- per gat extra.

Woningtype + gemiddeld geveloppervlakGlaswol incl. btwEPS-Parels(HR++)incl. btwPUR schuimincl. btwTerugverdientijd
Appartement 25 m²€ 375 - € 500€ 500 - € 625€ 625 - € 750 5 jaar
Tussenwoning rijtjeswoning 60 m²€ 900 - € 1.200€ 1.200 - € 1.500€ 1.500 - € 1.800 5 jaar
Hoekwoning rijtjeswoning 90 m²€ 1.350 - € 1.800€ 1.800 - € 2.250€ 2.250 - € 2.700 5 jaar
Hoekwoning rijtjeswoning 90 m²€ 1.500 - € 2.000€ 2.000 - € 2.500€ 2.500 - € 3.000 5 jaar
Vrijstaande woning 150 m²€ 2.250 - € 3.000€ 3.000 - € 3.750€ 3.750 - € 4.500 5 jaar

Door voor spouwmuurisolatie lede te kiezen, is het mogelijk om aanspraak te maken op premies. Het is altijd slim om te bekijken in welke mate je hier recht op hebt. Dit maakt het alleen maar aantrekkelijker om voor de isolatie te kiezen.

plaatsen van spouwmuurisolatie lede

Het is weliswaar zo dat deze isolatie zeer voordelig is, maar er zijn wel verschillen per installateur. In dat opzicht is goed vergelijken dus ook een belangrijke stap om te zetten. Zo betaal je zeker niet te veel. Door alle zaken goed na te kijken en de prijzen goed naast elkaar te leggen is snel veel inzicht te krijgen. De verschillen kunnen oplopen tot wel 40 procent. Dit maakt het nog belangrijker om de vergelijking op een goede manier aan te pakken. Dit geeft veel meer zekerheid.

Wat is spouwmuurisolatie lede?

Het is ook goed om te weten wat spouwmuurisolatie lede precies is. Het is voor huizen na 1920 zo dat zij gebouwd zijn met een spouwmuur. Dit is eigenlijk een dubbele muur met een ruimte ertussen. Tegenwoordig is die ruimte op te vullen met isolatiemateriaal. Voor huizen die na 1980 zijn gebouwd geldt al dat dit waarschijnlijk bij de bouw al is gedaan. Het is gemakkelijk te bepalen of de ruimte van een spouw er is. Dit is te meten aan de dikte van de buitenmuur. Die moet 24 centimeter of meer zijn. Dit onderzoek kan bijvoorbeeld met een camera.

Materialen om mee te isoleren

Er zijn verschillende materialen om de isolatie mee te verzorgen.

 • PUR
 • EPS-parels
 • glaswol

Het is per situatie verschillend welke optie het best gekozen kan worden. De installateur kan hierbij helpen.

Hoe wordt een spouw geïsoleerd?

De manier van isoleren hangt van een aantal zaken af. Het is in ieder geval slim om een specialist erbij te betrekken. Er zijn ook veel goede specialisten te vinden. Het isoleren van de spouwmuur komt namelijk veel voor. Het is daarom juist ook aantrekkelijk om naar de manier waarop dit wordt aangepakt te kijken.

Het begint bij het openen van de buitenmuur. Dit gaat door middel van kleine gaatjes. Via die gaatjes wordt het isolatiemateriaal in de spouw gespoten. Wanneer dit gebeurd is, moeten de gaten weer dichtgemaakt worden. De muur is vanaf dat moment goed geïsoleerd. Het voordeel is dat dit in en dag te doen is. Na die dag kan het besparen op de energierekening direct beginnen.

Let op wanneer de muur ook andere openingen bevat. Dit kan bijvoorbeeld een opening voor de rolluiken zijn. Dit is altijd een risico omdat isolatiemateriaal op deze plekken kan lekken. Dit is nadelig voor de spouwisolatie. Het is altijd belangrijk dat de specialist deze gaten naloopt om ze allemaal te dichten. Dit kan met opvulmateriaal. Daarmee zijn de lekken te dichten. De kosten hangen af van de lekken, maar ook van de hoogte en de oppervlakte.

glaswol

glaswol spouwmuurisolatie

Werken met glaswol is een goede manier om de muur te isoleren. Dat kan door vlokken in de muur te spuiten. Glaswol is milieuvriendelijk en bestaat uit gerecycled materiaal. Bovendien is het een materiaal dat zijn isolatiewaarde blijft houden. Enkele andere voordelen zijn:

 • Het is ook een voordeel dat het goed akoestisch isoleert.
 • Daarnaast is het ook brandveilig
 • en het stoot water af.
 • Al met al is daardoor een goede verhouding tussen de prijs en de kwaliteit te krijgen.

EPS-parels

EPS spouwmuurisolatie

EPS-parels is een isolatiemateriaal dat van polystyreen is gemaakt. Daardoor kan de isolatiewaarde wel enigszins verschillen. Het kan variëren van HR tot HR++. Wel is het een materiaal dat enigszins inferieur is aan glaswol. Het is minder brandveilig. Ook is het minder isolerend voor geluid. Bovendien is het niet geheel sluitend omdat het los materiaal betreft. Voordelen zijn:

 • Het heeft wel een hoge isolatiewaarde
 • het is 100 procent te recyclen
 • Het is ook vochtregulerend

purschuim

Purschuim is de duurdere variant om mee te isoleren. Het is dan ook wel het meest isolerend omdat het goed vullend is. Wel is het zo dat het enige tijd stinkt. Dit blijft ongeveer een week hangen. Meer voordelen zijn:

 • het heel lang mee
 • reguleert het vocht goed
 • vult elk gaatje op
 • Hoge isolatiewaarde

Het voordeel van extra spouwmuurisolatie lede

spouwmuurisolatie lede

Het zal direct warmer in de woning blijven zodra de spouwmuurisolatie lede is aangebracht. Ook blijft het in de zomer koeler. Daardoor is er meer comfort in het wonen en blijft de energierekening lekker laag. Omdat de kosten voor het aanbrengen lekker laag kunnen blijven, is het ook gemakkelijk om het terug te verdienen.

Denk echter ook aan de voordelen voor de eigen gezondheid en die van anderen. Het is immers ook beter voor het milieu. Al die voordelen bij elkaar opgeteld maken het natuurlijk wel heel aantrekkelijk om een keuze voor spouwmuurisolatie lede te maken. Dit is een belangrijke optelsom om zelf te maken als consument.

Wat nu als er geen spouw is?

In hele oude woningen, die al voor 1920 zijn gebouwd, is vaak geen spouw te vinden. Dit betekent niet dat er geen isolatiemogelijkheden zijn. Dan is het mogelijk om voor buitenmuurisolatie of binnenmuurisolatie te kiezen. De keuze voor buitenmuurisolatie houdt in dat aan de buitenzijde isolatiemateriaal wordt aangebracht. Opties zijn bijvoorbeeld hout, gips en steen. Dit is wel duurder dan spouwmuurisolatie.

De binnenzijde isoleren is ook echt werk voor erkende installateurs. Dit is wel wat goedkoper dan isoleren aan de buitenzijde. Aan de andere kant is het dan wel zo dat dit ten koste van enige leefruimte gaat. De isolatie aan de buitenzijde werkt beter en brengt minder vochtproblemen met zich mee. Aan de andere kant is er wel een vergunning voor nodig. Verandert het gezicht van de buurt, dan is die vergunning vaak niet te krijgen.

Kosten per m² (incl. btw en arbeid)Kosten per m² (incl. btw en arbeid)
Binnenmuurisolatie€ 9513-15 jaar
Buitenmuurisolatie€ 13013-15 jaar
spouwmuur onderzoek

Vind de beste specialist in uw regio lede

Het is slim om voor de goede aanpak te kiezen. Doe dat door te kijken naar de kosten, de gezondheid, het comfort en de maatschappelijke verantwoordelijkheid. Dan is spouwmuurisolatie lede de enige echte optie. Let wel goed op de mogelijkheden. De aanbieders kunnen nogal verschillend zijn in hun prijsberekening. Dit kan een verschil van tot wel 40 procent opleveren. Daarom is het aan te raden om goed te vergelijken. Door meerdere offertes op te vragen wordt dit een stuk gemakkelijker. Aan de hand daarvan is precies te zien wie welke kosten rekent. Zo is snel de goedkoopste optie te kiezen. Dit is altijd slim.

wij zijn actief in volgende werkgebieden:

provincie antwerpen

provincie limburg


provincie oost-vlaanderen


provincie vlaams-brabant

provincie west-vlaanderen

brussels hoofdstedelijk gewest