Het isoleren van de zoldervloer

Een zoldervloer van isolatie voorzien is vaak beter dan het dak van isolatie voorzien. Dit is vooral het geval wanneer de ruimte verder niet benut wordt. De vloer isoleren gaat sneller, er is minder materiaal nodig en je hoeft de zolder niet te verwarmen. Terwijl je wel premies en subsidies kan aanvragen. Dat werkt als volgt.

zoldervloer isoleren

soorten zoldervloerisolatie

Het isoleren van de zoldervloer is afhankelijk van de constructie. Gaat het om houten kepers, dan is glaswol of rotswol vaak de beste optie. Die past mooi tussen de kepers. Is de vloer echter een betonnen plaat, dan zijn isolatieplaten beter. Deze zijn net zo goed isolerend en nemen veel minder ruimte in. Wanneer de zolder in het geheel niet gebruikt wordt, kan de isolatie ook los bovenop de vloer.

Glaswol

Glaswol is een wolsoort van mineraal. Het is het materiaal dat het meest voorkomt voor zoldervloerisolatie. Het is goedkoop en gemakkelijk geplaatst worden. Ook bij onregelmatigheden geldt dit. Wel is het belangrijk om glaswol goed af te dekken bij gebruik van de vloer. Dit wordt over het algemeen gedaan met sterk plaatmateriaal zoals OSB.

glaswol zoldervloer

Rotswol

Wil je een milieuvriendelijk alternatief voor glaswol? Dan kan dat met rotswol. De akoestische isolatie is er ook beter mee te verzorgen. Er zijn verschillende lengtes en diktes. Meestal is het goed te plaatsen tussen de kepers. Wel moet het afgeschermd worden tegen knaagdieren zoals ratten en muizen. Dit is een belangrijke stap die niet vergeten mag worden voor optimale isolatie.

rotswol zoldervloer

Isolatieplaten gebruiken

Wanneer de zolder uit beton bestaat en de vloer nog bruikbaar moet zijn, is er eigenlijk maar één optie. Dan zijn drukvaste isolatieplaten de keuze om voor te gaan. Ze zijn bovendien ook minder dik dan isolatiedekens van wol. In sommige gevallen zijn de platen gewoon te belopen en is dus zelfs ook geen afwerking erop nodig. Dit maakt het een wel heel gemakkelijke optie voor de vloer.

isolatieplaten zoldervloeren

Gebruik van gespoten glaswol supafil

Vaak is de arbeid kostbaarder dan het materiaal. Daarom wordt snelle plaatsing bevorderd met bepaalde methoden. Denk dan bijvoorbeeld aan het gebruik van gespoten glaswol. Dit is een variant op glaswol die opgespoten kan worden en de prefecte dichting verzorgt. Het is binnen enkele uren al zo dat de isolatie de juiste dikte heeft voor de situatie en je helemaal klaar bent.

supafil zolder

Het gebruik van pur spuitisolatie

Het isoleren van de zoldervloer kan het best worden gedaan met de snelle methodes. Ook gespoten PUR is een optie. Dit is vooral een goede keuze wanneer de zolder veel moeilijk te bereiken plekken heeft. Zijn er veel spanten en veel hoeken, dan is het beter om dit materiaal te gebruiken. Zo vul je alle kieren en gaten goed op. Het is wel een materiaal dat minder milieuvriendelijk is dan andere opties. pur spuitisolatie zoldervloer

Gebruikmaken van de premies zoldervloer isoleren

Het is voor de zolder zo dat er premies voor de isolatie te krijgen zijn. Die zijn alleen te krijgen wanneer de zolder geen woonruimte is. Je kan dan de zoldervloerisolatie als vervanging voor dakisolatie aandragen. Zo kan je er veel financieel voordeel van hebben. Het isoleren van de vloer is in grote mate te bekostigen met de premies. Het is zelfs zo dat je tot €4,- per vierkante meter kan besparen. De netbeheerder kan deze premie uitkeren wanneer je een erkende aannemer de werkzaamheden laat doen. Let erop dat je aan voorwaarden zoals een isolatiewaarde van minimaal 4,5 m²K/W voldoet. Ook zelf aanleggen kan met een premie, maar dan van €2,- per vierkante meter.

premies zoldervloer isoleren

Prijs zoldervloer laten isoleren

Er zijn allerlei zaken die een rol in de prijsbepaling spelen. Denk aan de totale oppervlakte, de dikte van het materiaal en de hoeveelheid arbeid. De gemiddelde prijs ligt op €35,- per vierkante meter voor oppervlaktes tussen 50 en 100 vierkante meter. Om hier een goed beeld van te krijgen is het slim om bij de specialist een offerte aan te vragen. Dit geeft veel duidelijkheid over de precieze kosten.

prijs isoleren zolder

Het plaatsen van een dampscherm bij een zolder

Is de zolder niet verwarmd? Dan is een dampscherm aan de warme zijde van de isolatie nodig. Dit moet een luchtdicht scherm zijn om zo te zorgen dat de lucht niet gaat condenseren op de isolatie. Wanneer je dit niet doet, zal dit het isolatiemateriaal aantasten en zal de isolatiewaarde sterk afnemen. Dit werkt dus zeer nadelig.

Bedenk ook dat vocht op langere termijn de constructie van de woning ook aantast door rot en schimmel. Het aanbrengen van het dampscherm kost gemiddeld rond de €5,- per vierkante meter. Daarmee kan je dus gemakkelijk veel ellende voorkomen. Bovendien reken je dit mee in de premie.

Vergelijken en besparen via offertes van dakisolatie

Om te zorgen dat je niet meer betaalt dan nodig, is vergelijken essentieel. Vraag daarom meerdere offertes aan en leg deze naast elkaar om de absoluut beste prijs te vinden.