Soorten spouwmuurisolatie

Het isoleren van een spouwmuur is altijd een slimme zet, maar welke verschillende soorten spouwmuurisolatie zijn er nu ? Dit hangt af van een aantal verschillende zaken die een rol spelen. Door alles op een rij te zetten krijg je goed inzicht in wat de mogelijkheden zijn en hoe je hier het meest van profiteert.

Vergelijken van beste spouwmuurisolatie op basis van isolatiewaarde

Een manier om te bepalen wat het beste materiaal is, is door de isolatiewaarde te nemen. Er zijn drie opties. Het gaat om glaswol, EPS-parels en PUR. Zaken als steenwol, kurk, UF-schuim en vlasisolatie komen minder vaak voor.

Glaswol

soorten glaswol

Glaswol is een materiaal van gerecycled glas. Dit wordt in de spouwmuur in vlokken ingeblazen. De kwaliteit van het materiaal kan sterk verschillen. De beste varianten zijn HR++. Het isoleert zowel thermisch als akoestisch optimaal. De isolatiewaarde is 0,034 W/mK. Bovendien is het lekker goedkoop. Wel is er wat meer ruimte nodig en moet er meer in de muur geboord worden. Info en prijzen van glaswol spouwmuurisolatie vind je hier.

Polystyreen korrels/parels

eps parels kiezen

De keuze kan ook vallen op EPS-parels van polystyreen. Dit zijn bolletjes van kunststof met lucht erin. Ook deze worden door inblazing in de spouwmuur aangebracht. Er zijn parels va verschillende kwaliteit, herkenbaar aan de verschillende kleuren. Zwart is de variant die de beste thermische isolatie biedt. De isolatiewaarde is 0,034 W/mK. Ze zijn al in een smalle spouw aan te brengen en het materiaal is volledig te recyclen. Ook is het relatief goedkoop. Wel dicht het de gaatjes en kiertjes wat minder goed. Info en prijzen van EPS korrels vind je hier.

PUR schuim

beste spouwmuurisolatie

Kiezen voor pur schuim is ook een optie. Het wordt als vloeistof in de spouw gespoten en vormt direct tot schuim. Het expandeert snel en dicht daardoor de hele oppervlakte met alle hoekjes en gaatjes goed af. De isolatiewaarde is 0,023 W/mK. Het isoleert daardoor dus nog beter dan andere materialen. Bovendien is het optimaal vochtwerend. Nadeel is dat het niet te recyclen is en in het begin stinkt. Info en prijzen van PUR spouwisolatie vind je hier.

Welk soort spouwmuurisolatie kies je?

De keuze voor het ideale materiaal hangt niet alleen van de persoonlijke voorkeur en het prijskaartje af. Het is ook zo dat de spouwbreedte van belang is. Glaswol heeft u eenmaal meer nodig dan PUR of de EPS-parels nodig hebben. Dit is dus een hele belangrijke factor. Er zijn echter ook nog een aantal andere zaken die meewegen.

beste isolatie spouwmuur

Het soort voeg

Let goed op het soort voeg. Dit komt omdat het materiaal via gaatjes die in de voegen geboord worden wordt ingeblazen. De diameter van de gaatjes hangt af van de voeg. Een standaardvoeg kan ongeveer 23 mm aan. Afwijkende voegen kunnen een stuk minder aan. Dat kan bijvoorbeeld 16 mm zijn. Dit is niet voldoende om de glaswol in te spuiten. De opties blijven dan beperkt tot PUR en EPS-parels. Houd hier dus is altijd rekening mee bij het kiezen van het materiaal.

De mate van geluidsisolatie

Wie in een drukke omgeving woont, kan veel hinder van bijvoorbeeld verkeersgeluiden hebben. Dit wil je zoveel als mogelijk buiten houden. Dat doe je door een materiaal te kiezen dat ook goede akoestische isolatie biedt. Dat betekent in vrijwel alle gevallen dus minerale wol. Steenwol is het best, met daarachter glaswol als tweede keus. PUR en EPS zij hier minder geschikt voor.

Wat is de prijs?

Natuurlijk blijft ook de kostprijs altijd een belangrijke factor voor de keuze. Daarom is er meer om naar te kijken dan de prijs alleen. Kijk ook wat erbij inbegrepen is. Het soort materiaal, de manier van aanbrengen en de mate van afwerking spelen allemaal mee. Perfecte isolatie wordt verzorgd door echte specialisten. Glaswol en EPS-parels zijn echter wel het goedkoopst.

Letten op het milieu

Het is steeds belangrijker dat een product milieuvriendelijk is. Het moet bijvoorbeeld goed te recyclen zijn. In dat geval is PUR dus geen goede optie, want daar is niets van te hergebruiken. Glaswol echter juist wel.

Gunstige U-waarde?

Purschuim heeft de meest gunstige isolatiewaarde. Het gaat om 0,023W/mK.

Goedkoopst?

Het goedkoopst is spouwmuurisolatie met EPS parels (polystyreen) of glaswol in meeste gevallen.

Hoeveel hinder geeft het isoleren?

Het isoleren van de muur brengt eigenlijk weinig hinder met zich mee. Het zal hooguit om wat geluidshinder bij het boren gaan. Denk er wel aan dat het gebruik van PUR ook wat stankoverlast kan bezorgen in de eerste dagen. Het is te vergelijken met een hele sterke verflucht. Dit kan echter per situatie verschillen. Bovendien is het na enkele dagen voorgoed verdwenen.

Zorg voor goede inspectie

Omdat er allerlei zaken een rol spelen bij het kiezen van het juiste isolatiemateriaal, is het handig om preventief te werken. Laat daarom inspectie doen door een echte specialist. De expert kan op die manier goed advies uitbrengen over wat de spouw het best aankan. Denk aan zaken zoals de optimale verdeling en de aanwezigheid van bouwvervuiling in de spouw. Glaswol verdeelt anders dan PUR en dat is weer anders dan EPS. Door een goed endoscopisch onderzoek te doen is dit precies vast te stellen. Denk daarbij ook aan de mate waarin vocht een rol kan spelen in de woning en de muren. Dit is ook goed vast te stellen op deze manier.

soorten spouwmuurisolatie

Offertes voor spouwmuurisolatie ontvangen?

Wil je er zeker van zijn dat je de juiste keuzes maakt? Dan doe je dat door de prijzen van de specialisten te vergelijken. Vraag meerdere offertes aan en bekijk wat dit voor jou betekent. Zo kan je alles laten verzorgen zonder te veel te betalen. Dit maakt het aanbrengen van isolatie alleen maar nog aantrekkelijker.

wij zijn actief in volgende werkgebieden:

provincie antwerpen

provincie limburg


provincie oost-vlaanderen


provincie vlaams-brabant

provincie west-vlaanderen

brussels hoofdstedelijk gewest