Isolatiepremie 2020

Het isoleren van een woning kan flink wat geld besparen. Dit komt omdat de energiekosten dan teruglopen. Het is vooral interessant om de investering te doen wanneer het mogelijk is om een isolatiepremie te ontvangen. Op deze plek vind je alle isolatiepremies die er op die moment zijn. Dit geeft een duidelijk beeld van de mogelijkheden die er liggen voor iedereen die wil gaan isoleren.

Isolatiepremies met behulp van de netbeheerder

Er zijn mogelijkheden om het isoleren via de netbeheerder te doen. Het is goed om eens te bekijken wat dit kan opleveren. Dat is in de volgende tabel te vinden.

 Eindfactuur in 2019Eindfactuur in 2020
Dak- of zoldervloerisolatieAannemer€ 6/m²Aannemer€ 4/m²
Doe-het-zelf € 3/m²Doe-het-zelf € 2/m²
BuitenmuurisolatieAannemer€ 15/m²Aannemer€ 15/m²
SpouwmuurisolatieAannemer€ 5/m²Aannemer€ 5/m²
VloerisolatieAannemer€ 6/m²Aannemer€ 6/m²

Premies voor isoleren van dak of zoldervloer

Het is verplicht om vanaf 2020 alle daken geïsoleerd te hebben. Is dit niet het geval, dan bestaat het risico dat de woning onbewoonbaar wordt verklaard. Dakisolatie en zoldervloerisolatie zijn dus van groot belang om te verzorgen. Dit kan gepaard gaan met enkele aantrekkelijke premies. Die zijn aan te vragen via de netbeheerder. De tarieven verschillen. Dit gaat aan de hand van het soort werk en wie het werk uitvoert, jijzelf of de aannemer.

Premies bij zelf plaatsen van dakisolatie

Het is mogelijk om zelf isolatie aan te brengen op je dak of op de vloer van de onverwarmde zolder. In dat geval is er de mogelijkheid om €3,- per vierkante meter aan premie te krijgen. Die prijs gaat wel naar beneden. Dit wordt namelijk €2,- per vierkante meter. Het is belangrijk om goed materiaal te kiezen. Wanneer dit minimaal een Rd-waarde van 4,5 m²K/W heeft zal de premie te krijgen zijn.

Premies aannemer laten plaatsen

Laat je de isolatiewerken van het dak over aan de aannemer, dan biedt dit ook premievoordelen. Het is dan zo dat er €6,- per vierkante meter is te krijgen. Ook hier is wel weer een daling aan de orde. Dit gaat namelijk naar €4,- per vierkante meter. Wel is het zo dat je een ander voordeel kan aanspreken. Het is namelijk ook mogelijk om bij de aannemer het verlaagde btw-tarief te krijgen. Ook hier geldt dat de RD-waarde minimaal 4,5 m²K/W moet zijn om voor het isolatiemateriaal aanspraak te maken.

Let wel goed op. Het is voor deze premies zo dat ze gelden voor een dak of een vloer. Het is niet zo dat je tweemaal de premie kan opstrijken wanneer je beide vormen van isolatie kiest. Het was voorheen zo dat er naast de premie ook een verlaging op de belasting te krijgen was. Deze regeling bestaat niet meer.

premie dak isoleren

Premies voor isoleren van de buitenmuur

Het isoleren van bestaande buitenmuren kan ook worden gedaan met behulp van goede isolatiepremies. Er zijn een aantal verschillende mogelijkheden om te isoleren, elk met de eigen voordelen op de premie. Het is goed deze eens te bekijken.

Buitenmuur Isoleren aan de buitenzijde

Het isoleren aan de buitenzijde van de muur kan worden gedaan met een premie van €15,- per vierkante meter. Het materiaal dat je gebruikt moet wel een Rd-waarde van 3 m²K/W of meer hebben.

Buitenmuur isoleren langs de binnenzijde

Ook is het mogelijk om buitenmuren langs de binnenzijde te isoleren. Daar is ook een premie voor te krijgen. Dat is een premie met de omvang van €15 per vierkante meter. Net zoveel als bij het isoleren aan de buitenzijde. Wel is er een voorwaarde. Het moet worden uitgevoerd door een erkende aannemer. Een andere optie is begeleiding en controle door een architect. De Rd-waarde van het isolatiemateriaal moet 2 m²K/W.

Premie spouwmuurisolatie

Het isoleren van muren is ook mogelijk door de spouw te benutten voor isolatiemateriaal. Dit wordt ook wel na-isolatie genoemd. De premie is €5 per vierkante meter. De werken worden door een aannemer uitgevoerd. Die kan de technische specificaties ondersteunen en geeft een verklaring af. De spouw moet minimaal 5 centimeter breed zijn en volledig worden opgevuld met het materiaal. Dit is nodig om aan de voorwaarden voor de premie te voldoen.

Wanneer spouwmuurisolatie voor jou de geschikte optie is, dan is het goed om eens te bekijken wat er allemaal mogelijk is. Er zijn veel aanbieders. Door een aantal offertes aan te vragen is het goed mogelijk om precies in te zien waar je moet zijn.

Isolatiepremie voor vloer- of kelderisolatie

Een vloer of het plafond van de kelder volledig isoleren lever €6,- per vierkante meter aan premie op. De Rd-waarde is minimaal 2 m²K/W of meer. Laat dit door een specialist uitvoeren.

Premieaanvraag bij netbeheerder

De premies worden uitbetaald door de netbeheerder. Dit betekent dus ook dat de beheerder enkele voorwaarden stelt om in aanmerking te komen. Het is belangrijk om eens te bekijken wat die voorwaarden precies zijn. Zo weet je wat je te doen staat.

De voorwaarden

De voorwaarden die moeten worden voldaan zijn voor alle partijen gelijk. Dat betekent dat je de volgende zaken in ieder geval op orde moet hebben om er aanmerking voor te komen.

Het huis staat in het Vlaamse Gewest en is al aangesloten op het elektriciteitsnet voor de datum 1/1/2006. Ook woningen waarvoor de bouwaanvraag voor deze datum al was ingediend komen in aanmerking voor de premies.

De werkzaamheden voor de isolatie moeten door een aannemer worde gedaan. De uitzondering daarop is het aanbrengen van dakisolatie. Dit mag ook zelf gedaan worden. Het is wel zo dat de aannemers aan technische voorwaarden moeten voldoen. Bij na-isolatie aan de buitenzijde is controle door een architect ook een optie. Dit geldt ook wanneer de aannemer geen certificaat van bekwaamheid heeft.

De beheerder stelt ook eisen aan het isolatiemateriaal. Dit zijn de eerdergenoemde Rd-waardes waaraan voldaan moet worden per vorm van isolatie. Het is het best om de specialist te vragen welke isolatiematerialen het best zijn om aanspraak te maken op de premie. Bovendien kan deze je ook helpen bij het indienen van de aanvraag. Dit is een extra reden om de specialist erbij te betrekken.

isolatiepremie aanvragen

Het aanvragen van de isolatiepremie

Wanneer je contact opneemt met de netbeheerder, dan is dat een goede eerste stap. Daar is precies de informatie te krijgen die nodig is. Je weet dan direct wat je aan premie kunt verwachten en welke voorwaarden voor jou van toepassing zijn.

Bewaar facturen van de investering. Die moeten binnen 12 maanden bij de beheerder worden ingediend. Op de website is het formulier voor de aanvraag te vinden. Let op dat de premie en de werken in hetzelfde jaar moeten vallen. Werken in 2019, krijgen een premie in 2019. Die van 2020 in 2020, enzovoorts. Op de website van de netbeheerder zijn de exacte stappen te vinden. Houd rekening met zes maanden uitbetalingstijd.

Andere premies die te krijgen zijn

Niet alleen de premies van de netbeheerder zijn te krijgen. Er zijn ook enkele andere opties om in het oog te houden. Het gaat bijvoorbeeld om de volgende mogelijkheden die er liggen.

Verlaagd btw-tarief

De bekendste optie die je hebt is het gebruikmaken van het verlaagde btw-tarief. Je betaalt dan 6% in plaats van 21% bij het laten uitvoeren van het werk. Wel is het zo dat de woning meer dan 10 jaar oud moet zijn. Het werk moet door één aannemer worden gedaan. Ook moet de woning voor privédoeleinden gebruikt worden, al mag er een professioneel component in zitten mits dit onder 50 procent blijft.

Totaalrenovatiebonus

Een andere bekende optie is de totaalrenovatiebonus. Dit is een bonus die te krijgen is bij het doen van 3 of meer energiebesparende renovaties binnen 5 jaar. Wel gelden ook hier weer voorwaarden voor zoals de aansluiting op het elektriciteitsnet voor 1/1/2006 en dergelijke. Ook deze bonus loopt via de netbeheerder. Deze kan bovenop de gewone premies komen. De 5 jaar beginnen bij de factuurdatum van het eerste werk. Zo is het mogelijk om veel gedaan te krijgen.

Er zijn allerlei werken op deze wijze met de totaalrenovatiebonus te doen. Een dak isoleren, een zoldervloer isoleren, het isoleren van de buitenmuren, de spouwmuren, de kelders of de vloeren. Ook het plaatsen van de beglazing, zonneboilers, warmtepompen en ventilatie vallen hieronder. Je moet altijd voldoen aan de voorwaarden die gelden voor de premies. Soms zijn er ook extra voorwaarden die gelden om in aanmerking te komen.

Aantal investeringenBonus
3€ 1.250
4€ 1.750
5€ 2.750
6€ 3.750
7€ 4.750

Andere punten van aandacht
Er zijn vijf investeringen nodig om een EPC-score te krijgen. Dit is nodig om een bonus te krijgen als je 5 of meer investeringen doet. Er zijn ook bonussen voor appartementen, maar dan voor halve bedragen. Voor sommige afnemers geldt 50% verhoging.

Premies voor isolatie van de gemeente

Er is een flink aantal gemeentes dat zelf premies uitkeert voor isoleren. De bedragen en de vormen verschillen per gemeente. Dit geldt ook voor de voorwaarden. Ga dit dus zelf na in de eigen gemeente.

isolatiepremie

Offertes voor isolatiewerken ontvangen?

Door de grote hoeveelheid mogelijkheden op premies is het vaak goedkoper om het werk door een aannemer te laten doen. Zelf ben je veel meer tijd en kosten kwijt als je gaat isoleren. Het is al snel mogelijk honderden euro’s te besparen met een aannemer. Bovendien heb je veel meer zekerheid. Het materiaal wordt op correcte wijze geplaatst zodat je hier geen zorg meer om hebt. Het is om die reden aan te raden om direct op zoek te gaan. De juiste aannemer kan dan direct al veel betekenen.