Cellulose isolatie voor dak of de zoldervloer

Als er één materiaal in opkomst is voor isolatie, dan is het wel cellulose. Het wordt zowel voor de zoldervloeren als voor de daken gebruikt. Het is een materiaal dat van gerecycled krantenpapier wordt gemaakt. Het isoleert zowel thermisch als akoestisch. Het is voor cellulose-isolatie zo dat er fijne vlokken tussen de kepers en de roosters worden geblazen. Daardoor is het snel te plaatsen en dicht het volledig. Het is goed om hier meer over te weten te komen.

Cellulose isolatie vlokken

Wat zijn cellulosevlokken?

Wanneer je helemaal teruggaat naar de basis, dan bestaat het materiaal uit hout. Het krantenpapier dat gerecycled is voor dit materiaal, komt origineel immers van hout. Het papier gaat in de hakmolen en wordt gemengd met boorzouten. Daarmee wordt voorkomen dat rotting, schimmels of ongedierte een kans krijgen op het materiaal na plaatsing. Bovendien is met de zouten te zorgen dat het materiaal beter brandwerend wordt. Er gelden wel zeer sterker normen in de EU voor de productie van het materiaal. Bovendien wordt er sterk gecontroleerd op het volgen van deze regels.

De vlokken bevatten overigens geen giftige stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid. Bovendien heeft het als voordeel dat je geen huiduitslag bij de plaatsing krijgt, zoals bijvoorbeeld bij de wolsoorten kan voorkomen. De cellulose wordt ingespoten met speciale materialen. Daarom is het beter om dit aan ervaren specialisten over te laten. Zo kan je zorgen dat de ruimte volledig gevuld wordt en het materiaal de juiste dichtheid heeft. Bovendien wordt alles dan mooi gelijkmatig verdeeld.

Prijs cellulosevlokken

Het is slim om verschillende offertes aan te vragen en naast elkaar te leggen. Het is daarbij vooral slim om te kijken wat de werkwijze van de specialist is. Plaatst deze bijvoorbeeld ook direct een dampscherm? Dan zal de prijs ook direct wat hoger liggen. Wel is het zo dat dit materiaal vanaf 18 centimeter het goedkoopst is van allemaal. Zeker ook omdat het zich gemakkelijk kan meten als het om isolatiewaarde gaat.

Het plaatsen van de cellulose-isolatie zal gemiddeld tussen €20,- en €30,- per vierkante meter kosten. Dit kan echter snel terugverdiend worden doordat er verschillende premies en subsidies te krijgen zijn. Het is daarom altijd goed om de prijs precies op maat te laten maken en alles goed door te rekenen. Dit geeft een optimaal inzicht in de zaken.

cellulosevlokken zolder

Wat zijn de voordelen van cellulose-isolatie?

Het is belangrijk om te weten wat de voordelen van cellulose-isolatie zijn. In de eerste plaats heft het een goede vochtregulatie. Het kan namelijk een bepaalde mate van vocht opnemen zonder minder isolerend te zijn. Dit draagt zelfs bij aan een beter woonklimaat. Dit is vooral aantrekkelijk bij renovatie. Ook kan het materiaal zonnestralen opnemen. Daardoor is het zonwerend en houdt het ruimtes in de zomer flink koeler.

Doordat er met de zouten wordt gewerkt, wordt het materiaal beter brandwerend gemaakt. Daarom hoef je je dus ook geen zorgen te maken dat het van gerecycled krantenpapier is. Er worden verplichte vuurweerstandtesten uitgevoerd om er zeker van te zijn dat het voldoet aan de EN-richtlijnen. Het is ook een ecologisch verantwoord materiaal om mee te werken. Dit is steeds belangrijker tegenwoordig. Het is beter dan elk ander isolatiemateriaal dat op die moment gebruikt wordt. Dit geldt voor de productie, maar ook voor de plaatsing en zelfs de verwijdering. Tot slot is het ook geluiddempend. De isolatie is niet alleen thermisch op orde, ook akoestisch en geluidsisolerend is het van hoog niveau. Zo word je dus ook niet meer gestoord door omgevingsgeluid. Bovendien is het ook mooi naadloos. Dit betekent dat het daadwerkelijk optimaal isoleert.

Cellulose-isolatie nadelen

Natuurlijk zijn er niet alleen maar voordelen aan de cellulose-isolatie. Het is zeker ook belangrijk om ook die goed door te nemen. Zo werken de cellulosevlokken alleen wanneer je een half of volledig gesloten ruimte hebt. Andere materialen, zoals glaswol, zijn ook te plaatsen in de vrije ruimte tussen de kepers. Dat is bij deze vlokken niet mogelijk. Er zal dus eerst afwerking nodig zijn.

Dakisolatie offertes ontvangen ?

Om er zeker van te zijn dat je de beste prijs betaalt, is het slim om direct meerdere offertes aan te vragen. Op die manier kan je altijd kiezen voor de beste prijs.

wij zijn actief in volgende werkgebieden:

provincie antwerpen

provincie limburg


provincie oost-vlaanderen


provincie vlaams-brabant

provincie west-vlaanderen

brussels hoofdstedelijk gewest