Prijs m2 Isolatie plat dak

Energiekosten besparen doe je door je plat dak te isoleren. Al is het dan wel eerst nodig om een investering in betere dakisolatie te doen. Je wil dan natuurlijk weten wat dit je ongeveer gaat kosten. Dit hangt af van allerlei verschillende factoren. Voorbeelden zijn het gebruikte materiaal en de oppervlakte van het dak. Op deze plek vind je alle informatie die je nodig hebt om het op een goede wijze aan te pakken.

Dakisolatie plat dak Prijs per m2

De isolatie van een plat dak kost meer of minder naar gelang het soort isolatiemethode dat wordt gekozen. Er zijn dan ook verschillende opties waar je voor kan gaan. Die vind je in deze tabel.

Plaatsing isolatie
Isolatietechniek
Gemiddelde prijs per m²
Isoleren langs buiten
Warm dak
€70 - €115 (incl. afwerking)
Omgekeerd dak
€50 (incl. afwerking)
Isoleren langs binnen
Koud dak
€30 - €40 (excl. afwerking)

Wanneer je precies wil weten wat de kosten voor jou zullen zijn, dan is het slim om de specialist te benaderen. Die geeft je dan een precieze prijsopgave in een offerte.

Een plat dak isoleren aan de buitenzijde

Een plat dak aan de buitenzijde isoleren kan op twee manieren. Enerzijds is er het warm dak en aan de andere kant het omgekeerd dak.

Warm plat dak

warm plat dak isoleren

Wil je zeker zijn van de hoogste isolatiewaarde? De beste optie is dan een warm plat dak. Dat komt omdat de isolatiematerialen dan op de draagstructuur komen, net onder de dakbedekking. Er komt dan wel ook en dampscherm eronder, daarmee kan worden voorkomen dat condensvocht de isolatie kan aantasten.

Aan deze methode kleeft een belangrijk voordeel. Ook de draagstructuur wordt namelijk warm gehouden via deze methode. Dit betekent dat het gehele dak minder last heeft vaan temperatuurverschillen. Dit maakt de risico’s op schade een flink stuk kleiner voor het gehele dak.

Voor platte daken is het warm dak de populairste methode van isoleren. Niet alleen bij nieuwbouw, maar ook bij renovatie wordt dit veel toegepast. Dit komt omdat dan direct ook de dakbedekking vervangen kan worden omdat deze toch al verwijderd wordt. Dit maakt het voor de hand liggend om op deze manier te werken.

Wanneer je voor een warm dak kiest, dan bestaat het dak van boven naar beneden uit de volgende lagen. Eerst de dakbedekking, gevolgd door de isolatie, het dampscherm, dakbeschot, balklaag en tot slot het plafond. Voor de isolatie zijn platen van XPS, PIR of EPS geschikt. Ook minerale wol in de vorm van harde platen werkt goed. Het kost zo’n €70,- tot €115,- per vierkante meter.

Omgekeerd plat dak

omgekeerd plat dak isoleren

Een andere optie is het bestaande platte dak isoleren met de methode van het omgekeerd dak. Je kan dan de dakbedekking behouden. De isolatie wordt hier dan bovenop geplaatst. De dakbedekking werkt dan als dampscherm. Wel is er een lagere isolatiewaarde. Anderzijds is het ook veel goedkoper. Er is wel een laag ballast nodig om het isolatiemateriaal op de juiste plek te houden.

Het is belangrijk dat de huidige dakbedekking in optimale staat is. Het moet waterdicht zijn. Ook moet de draagstructuur het gewicht van de nieuwe isolatie en ballast aankunnen. Let ook op dat de dakrand hoog genoeg is. Het dak is opgebouwd als volgt? Ballast, met daaronder het isolatiemateriaal, de dakbedekking, het dakbeschot, de balklaag en tot slot het plafond. De isolatie kan uit platen van PUR, PIR of XPS bestaan. De prijs ligt rond €50,- per vierkante meter.

Het plat dak isoleren langs binnen

Het isoleren van een plat dak aan de binnenzijde wordt ook wel een koud dak genoemd. Dan wordt de isolatie onder het dakbeschot of ertussen geplaatst. De constructie wordt dus niet geïsoleerd en zal dus wat meer last hebben van temperatuurwisselingen. Bovendien is de kans dat vocht gevangen zit wat groter.

Er is dus wel een iets groter risico op schade. Ook kan het eerder gaan rotten dan bij de andere methodes van isoleren. Daarom wordt het koud dak vaak niet aangeraden. Het is bovendien belangrijk om te beseffen dat de afwerking van je zolder aan de binnenzijde moet worden aangetast. Het dak is opgebouwd van buiten naar binnen met dakbedekking, het dakbeschot, de isolatie, de balklaag en het plafond. Voor de isolatie is wol of de kunststofplaat te gebruiken. De kosten liggen tussen €30,- en €40,- per vierkante meter.

koud plat dak isoleren

Wat bepaalt de prijs?

Zoals eerder gezegd is de prijs van het isoleren van een plat dak afhankelijk van de verschillende technieken die er zijn. Daarnaast zijn er ook een aantal andere factoren die een rol spelen bij het bepalen van de prijs. In de eerste plaats is dat het gekozen materiaal. De goedkoopste vorm is minerale wol. Daarna volgen platen van EPS of XPS. De duurste varianten zijn de platen van PIR of PUR.

Het is ook van belang om de dakconstructie na te zien. Deze moet optimaal zijn om ook de dakisolatie optimaal te laten werken. Wanneer dit niet het geval is, dan is vernieuwen of repareren een belangrijke zaak. Laat de specialist hiernaar kijken. Daarbij kan je dan ook direct bekijken of je wel of niet voor nieuwe dakbedekking gaat wanneer je gaat isoleren. Dit kan de kosten opdrijven. Tot slot is natuurlijk ook de oppervlakte van groot belang. Wanneer het dak groter is, is meer materiaal en meer werk nodig. De totale prijs kan dan oplopen. Al kan de gemiddelde prijs per vierkante meter wel iets zakken. Daardoor stijgt de kostprijs wat minder snel.

Gebruikmaken van beschikbare premies

De keuze voor de gebruikte isolatiemethode ten spijt, zal het isoleren altijd wel het één en ander kosten. Daar is gelukkig wel iets aan te doen. Dat doe je door gebruik te maken van de premies. Zo kan je zorgen dat de kostprijs wat lager wordt. Dit is voordelig, want dan kan je met de besparing op de energiekosten zorgen dat je nog sneller alles hebt terugverdiend. Dat maakt het alleen maar interessanter om alles eruit te halen als consument.

Het is bijvoorbeeld mogelijk om een premie te krijgen van de netbeheerder. Daarnaast zijn er de renovatiepremie en de totaalrenovatiebonus. Wanneer je bovendien woont in een woning die ouder dan 10 jaar is, dan is ook een verlaging van de btw van 21 procent naar 6 procent een optie. Zoek dit goed uit.

Het zelf doen

Het isoleren van een plat dak is niet zomaar even te doen. Kennis en ervaring spelen een belangrijke rol in deze werkzaamheden. Het is essentieel om met de juiste materialen te werken en alles heel precies aan te leggen.

Je denkt daarom misschien dat zelf aanleggen goedkoper is, maar dit is niet altijd zo. Het is snel mogelijk om een fout te maken. Dit kan de kosten achteraf opdrijven. Bovendien zijn de materiaalkosten soms hoger, bijvoorbeeld door de btw.

Een specialist erbij betrekken biedt enkele pluspunten waar je niet van geniet als je alles zelf aanlegt. Zo kan de specialist je advies bieden over allerlei mogelijke zaken met betrekking tot het isoleren van je dak. Dit laat je gemakkelijker de best mogelijke keuzes maken. Daarnaast heeft deze meer ervaring. Dit komt het resultaat ten goede. Het dak ziet er mooi uit en de isolatie is optimaal. Daar heb je natuurlijk vooral op de lange termijn ook heel veel aan als huiseigenaar.

De ervaren installateur heeft de beschikking over de materialen die nodig zijn voor de isolatie. Dit zit dus direct bij de prijs inbegrepen. Je weet dan ook direct zeker dat het materiaal de hoogste kwaliteit heeft. Zelf heb je dan ook je handen vrij om andere dingen te doen. De specialist kan bovendien sneller werken dan jij door de ervaring. Ook op die manier kost het dus veel minder tijd om alles goed te realiseren. Daarnaast zijn er meer premies en subsidies te krijgen via de specialist dan wanneer je zelf aan de slag gaat met het isoleren van je dak. Zo zijn de kosten dus ook sterk te beperken op deze manier.

Offertes voor dakisolatie aanvragen?

Het is ook slim om de verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Wanneer je de prijzen naast elkaar legt, zie je al snel welke het goedkoopst is. Dat geldt ook wanneer je kijkt naar de werkwijze en de materialen die in de prijs inbegrepen zijn. Door alles goed naast elkaar te leggen, is het heel gemakkelijk mogelijk om de beste eruit te halen. Zo kan je dus alleen maar nog meer besparen op de uiteindelijke prijs voor de isolatie.

wij zijn actief in volgende werkgebieden:

provincie antwerpen

provincie limburg


provincie oost-vlaanderen


provincie vlaams-brabant

provincie west-vlaanderen

brussels hoofdstedelijk gewest