dampscherm plat dak

Een dampscherm voor een plat dak kan op verschillende plekken worden geplaatst. Dit hangt onder andere af van het type dak. Er zijn twee varianten, enerzijds is er het warm dak en anderzijds het koud dak. Een warm dak heeft isolatie en een dampscherm aan de buitenzijde. Een koud dak heeft beide lagen aan de binnenzijde van een woning of gebouw.

De plaatsing van het dampscherm in de opbouw

Dampschermen zijn van groot belang bij het isoleren van een plat dak. Dit mag dan ook niet onderschat worden. Het is daarbij van belang dat het correct geplaatst wordt. Er is wel ook een onderscheid te maken tussen de verschillende soorten platte daken die er zijn. Zo is er aan de buitenkant geïsoleerd dak, ook wel bekend als een warm dak. Ook is er een aan de binnenzijde geïsoleerd dak, ook bekend als een koud dak. In de meeste gevallen gaat het tegenwoordig om een warm dak.

dampscherm plat dak plaatsen

Een warm plat dak

Wanneer je een warm plat dak hebt, dan is het isolatiemateriaal op een antidamplaag aangebracht. Dat betekent dat er een laag tussen zit die voorkomt dat er vocht door condensatie in het isolatiemateriaal kan komen. Condensatie kan immers de isolatiematerialen aantasten en zowel de levensduur als de isolatiewaarde doen afnemen.

Wanneer je een dampscherm in een warm plat dak toepast, dan is de opbouw zo dat er eerst een plafond komt, dan een balklaag en een dakbeschot. Daar komt het dampscherm bovenop. Uiteindelijk komt er isolatie en dakbedekking bovenop.

De plaatsing van het dampscherm bij een koud plat dak

Wanneer je een koud plat dak hebt, dan heeft dit ook invloed op de plek van het dampscherm. Dit komt in de woning, achter het plafond maar voor het isolatiemateriaal. Het scherm is er dan om de isolatie te beschermen tegen vocht uit de woning. Ook kan je zorgen voor meer luchtdichtheid. Het is wel van groot belang dat alles naadloos wordt aangebracht en er nergens schade of perforatie ontstaat. Let ook op met het doen van werkzaamheden.

Het dampscherm heeft een andere plek in de opbouw van een plat dak wanneer het een koud dak betreft. Het is dan namelijk eerst een plafond en direct daarachter het dampscherm. Dan volgen de isolatie, de balken, het dakbeschot en uiteindelijk de dakbedekking.

Het materiaal voor een dampscherm

In de meeste gevallen zal een plat dak een dampscherm van polyethyleen bevatten. Dit is relatief goedkoop en zeer duurzaam. Daarnaast kunnen ook speciale platen van houtvezel van waarde zijn. Vooral wanneer deze goed gecoat zijn om als dampscherm te dienen. Pas bij het aanbrengen van een dampscherm altijd op dat de folie volledig intact blijft. Ook moet het volledig aansluiten op andere bouwdelen en luchtdicht zijn. Het is vaak zo dat hier onvoldoende aandacht voor is bij isolatie van koude daken.

De bestaande roofing gebruiken

Het is soms mogelijk om de bestaande bedekking te gebruiken, wanneer dit bitumen betreft. Dit is goed te gebruiken als dampscherm. Wel moet het dan nog in goede staat zijn. Dit komt erop neer dat het afsluitend moet zijn en niet lekt. Zijn er blazen of scheuren te vinden, dan kan het slim zijn om die eerst dicht te plakken. Zo kan de dakbedekking zijn waterkerende functie behouden. Het is een goede manier om flink op de kosten van aanleg te besparen. Er zijn minder kosten voor het verwijderen en herplaatsen van veel materialen. Dit brengt de arbeidskosten dus ook sterk terug.

Diverse offertes aanvragen

Er is een andere manier om ook te besparen. In dat geval is het alleen nodig om meerdere offertes van verschillende specialisten aan te vragen. Je kiest dan de goedkoopste uit en zorgt dus dat je niet meer betaalt dan nodig is.

wij zijn actief in volgende werkgebieden:

provincie antwerpen

provincie limburg


provincie oost-vlaanderen


provincie vlaams-brabant

provincie west-vlaanderen

brussels hoofdstedelijk gewest