Isolatieplaten dak: Prijzen, soorten en plaatsing

Isolatieplaten om het dak mee te isoleren zijn zeer populair. Dat komt omdat het een relatief snelle optie is, zoals dat ook voor de wolvarianten geldt. Het is wel belangrijk om vooraf te bekijken of je voldoende ruimte binnen hebt. Dit komt omdat de laag wat dikker moet zijn. Platen zijn dunner maar hebben wel dezelfde isolatiewaarde. Dat maakt het interessant om naar de verschillende soorten platen te kijken voor een compleet beeld.

dakisolatieplaten prijzen

Welke verschillende isolatieplaten voor het dak zijn beschikbaar

Er zijn allerlei mogelijkheden als het om het materiaal van dakisolatieplaten gaat. De keuze die je maakt hangt onder andere af van de prijs en de eigenschappen van het betreffende materiaal. Het is ook nog eens zo dat de isolatiewaarde kan afhangen van de variabele samenstelling van platen. Daarom is het goed om dit eens in tabelvorm te zetten. Zo is er een goed beeld te vormen van wat de mogelijkheden allemaal precies zijn en wat dit met zich meebrengt.

MateriaalIsolerend vermogenPrijs per m2Prijs geldt voor dikte van...
EPSMatig tot goedVanaf +/- 15 euro15 centimeter
XPSGoed tot zeer goedVanaf +/- 19 euro14 centimeter
PURZeer goedVanaf +/- 20 euro12 centimeter
PIRZeer goed tot uitstekendVanaf +/- 25 euro10 centimeter
ResolUitstekendVanaf +/- 35 euro9 centimeter

Let op dat voor deze prijzen ook rekening is gehouden met de plaatsing door een specialist. Het is goed mogelijk om exacte prijzen in te zien. Dit kan je doen door offertes bij de verschillende erkende installateurs aan te vragen en deze te vergelijken.

Let op dat de dikte recht op een premie kan geven. Dit geldt bij een minimale Rd-waarde van 4,5 m² K/W geldt. Er zijn echter ook andere voorwaarden. Soms is een dikkere laag nodig. In andere situaties volstaat een dunnere laag om de premie te kunnen aanvragen.

EPS-isolatieplaten

Deze worde gemaakt van polystyreen. Deze platen kan je ook kennen als piepschuim. Het is zeer licht in gewicht. Daardoor zijn ze gemakkelijk te plaatsen. EPS heeft als voordeel dat het vochtbestendig is en tegen een stootje kan.

XPS Dakisolatieplaten

Deze zijn ook van polystyreen, maar dan de geëxtrudeerde variant. Het is in grote mate te vergelijken met EPS, maar iets beter isolerend.

Purisolatieplaten

Deze hebben een sterke mate van isolatie. Daardoor zijn ze minder dik dan andere platen. Met behulp van purschuim zijn eventuele kieren te dichten. Dit is een vorm die soms ook wordt gebruikt als alternatief voor de platen als geheel. In dat opzicht is het ook goed om alles over pur te weten. Dit maakt de keuze beter te maken.

Isolatieplaten voor het dak uit Pir polyisocyanuraat

Deze zijn vergelijkbaar met pur, maar dan beter bestand tegen brand. De isolatiewaarde is ook vaak net wat beter. Dit maakt het dan ook interessant omdat die dus ook nog iets dunner kunnen zijn.

Resol isolatieplaten

Dit zijn de platen met het hoogste isolerende vermogen. Dat maakt dus ook dat de platen lekker dun te houden zijn. Dit is vooral interessant wanneer je veel ruimte wil besparen. Het is over het algemeen zo dat deze variant voor hellende daken wordt gebruikt. Zowel langs de binnenzijde als de buitenzijde is dit mogelijk.

Hoe dik moet de laag zijn voor te isoleren?

De dikte van de isolatie hangt af van hoe goed de platen isoleren. Hoe beter ze isoleren, hoe dunner de platen zijn. Het is bovendien ook zo dat gekeken wordt naar de ruimte die beschikbaar is om de platen aan te brengen. Wel is het altijd belangrijk om de voorwaarden van de netbeheerder in het oog te houden. Het is belangrijk om je hieraan te houden om de premie te krijgen. Een R-waarde van 4,5 m² K/W is bijvoorbeeld essentieel. Kijk ook goed naar alle verdere voorwaarden die van toepassing zijn.

Werken met een specialist is een manier om beter te bepalen welk materiaal je kan kiezen. Dit kan immers per situatie sterk verschillen. Om optimaal geïsoleerd te zijn en ook gebruik te maken van de premies is de kennis van de specialist dus van groot belang. Die kan je een offerte die precies op maat is bieden.

isolatieplaten dak plaatsen

Wat is de prijs voor dakisolatie met isolatieplaten?

De kosten voor isolatie met de dakplaten variëren aan de hand van de totale oppervlakte die je isoleert. Ook de materiaalkeuze en de gekozen specialist spelen een rol in de prijsbepaling. Daarnaast is de manier van werken van belang. Wordt er langs de binnenzijde of langs de buitenzijde geïsoleerd? Ook kan het aantrekkelijk zijn om niet het dak, maar de zoldervloer te isoleren.

Ga je een hellend dak isoleren langs de binnenzijde? Reken dan op een prijs die begint bij €25,- per vierkante meter, maar ook kan oplopen. Wanneer de platen langs de buitenzijde worden geplaatst moet oude bedekking worden verwijderd en nieuwe worden geplaatst. De kosten beginnen dan bij €75,- per vierkante meter. Kiezen voor het isoleren van de zoldervloer betekent dat de prijzen beginnen bij €30,- per vierkante meter.

Het is verstandig om de vakman te laten inschatten welk materiaal het meest geschikt is. Door de aannemer erbij te betrekken weet je ook zeker dat de aanleg op de juiste wijze gebeurt. Bovendien is het voor huizen die 10 jaar of ouder zijn ook nog eens zo dat het btw-tarief van 6 procent wordt gehanteerd. Dit kan dus ook een flinke besparing opleveren. Wil je hier alles over weten? Dan kan je het best een of meerdere offertes aanvragen en op die manier alles goed te weten komen.

Hoe pas je het toe en de plaatsing?

Er zijn verschillende methoden om de isolatie te plaatsen. Met platen kan dat op de volgende manieren.

Dakisolatie langs binnen

In de eerste plaats kan je kiezen voor isolatie langs binnen. Dit is de klassieke methode. Bij hellende daken betekent dit dat de isolatieplaten tussen de balken van de draagstructuur worden geplaatst. Betreft het een plat dak? Dan wordt dit ook wel een koud dak genoemd. Deze techniek is niet vaak meer te zien. Dit is namelijk niet bevorderlijk voor de dakconstructie vanwege de schommelingen in de temperatuur.

dakisolatie langs buiten

Ook isoleren van het dak langs de buitenzijde is een optie. Dit is vaak voor bestaande daken het geval. Wel moet dan eerst de dakbedekking worde verwijderd. Daaronder worden de isolatieplaten geplaatst. Vervolgens kan de oude bedekking worden teruggeplaatst, of is het mogelijk om voor nieuwe bedekking te kiezen. Het is altijd goed om uit te zoeken wat de mogelijkheden met deze optie zijn.

Zoldervloerisolatie

Wanneer je de zolderruimte niet gebruikt om te wonen en deze niet verwarmd, is er een gemakkelijker oplossing. Je kan dan de zoldervloer isoleren met de isolatieplaten. Dit is gemakkelijker te plaatsen dan de dakisolatie. Bovendien maak je de te verwarmen ruimte kleiner. Wat meer besparing kan opleveren. Dit is dus een ideale optie. De platen zijn bovendien ook bruikbaar voor het isoleren van de gevels langs de buitenzijde. Ook het isoleren van vloeren kan met de platen. In de nieuwbouw worden ze ook gebruikt voor spouwmuurisolatie. Dit is bij na-isolatie niet mogelijk.

Een overzicht van de voordelen van dakisolatieplaten

De isolatieplaten brengen veel voordelen met zich mee. De meest in het oog springende is de eenvoudige wijze van plaatsen. Dit komt omdat ze in verschillende formaten te krijgen zijn. Zo kan je elk oppervlak precies op maat bedekken. Of dit nu groot of klein is. Bij grote oppervlaktes kan je zo ook heel snel werken.

De platen zijn bovendien beperkt in dikte. Hoe hoger de isolatiewaarde, hoe dunner de platen ook nog eens zijn. Zo kan je dus het ruimteverlies op je zolder onder het dak goed beperken. Dit heeft ook als voordeel dat het vaak zo is dat er beperkt, of helemaal geen aanpassingen nodig zijn om de isolatie te kunnen plaatsen. Dit scheelt veel tijd en kosten. Ze zorgen bovendien voor goede isolatie en de waarde is ook nog eens blijvend. Dit werkt beter dan wolsoorten

De platen beschermen je tegen geluid. Dat betekent dat je niet alleen de warmte en de kou kan beheersen met de platen, maar ook minder last van omgevingsgeluid hoeft te hebben. Dat kan je helpen meer rust in je leven te krijgen.

Een overzicht van de nadelen van isolatieplaten

Er zijn ook enkele nadelen. Zo is het vaak zo dat de grondstoffen uit de petrochemie komen. Dat betekent dat ze op basis van aardolie zijn vervaardigd. Dit is niet bepaald milieuvriendelijk te noemen. Je moet dan dus eerst schade aan het milieu aanbrengen om pas daarna in huis milieuvriendelijk bezig te zijn.

Een ander probleem is dat de mate van recyclen tegenvalt bij dit materiaal. In tegenstelling tot andere vormen van isolatie is het niet mogelijk om de gehele plaat volledig tot de basis te herleiden en opnieuw in te zetten.

Offertes voor dakisolatie ontvangen?

Een goede manier om de kosten in de hand te houden is door te vergelijken. Vraag dan meerdere offertes van specialisten aan en leg die naast elkaar. Haal de beste prijs eruit en zorg zo dat je niet te veel hoeft te betalen.

wij zijn actief in volgende werkgebieden:

provincie antwerpen

provincie limburg


provincie oost-vlaanderen


provincie vlaams-brabant

provincie west-vlaanderen

brussels hoofdstedelijk gewest