Hoe herken je een spouwmuur in huis?

Om energie te besparen, wordt vaak spouwmuurisolatie aangeraden. Dit maakt het binnenklimaat aangenamer. Het is aantrekkelijk om te bekijken of dit ook iets voor jou is. Al is het dan wel eerst van belang om te achterhalen of jouw woning een spouwmuur heeft. In dit artikel ontdek je hoe je erachter kan komen of je beschikt over een spouwmuur om te isoleren.

Heeft mijn woning een spouwmuur?

Het bepalen of de woning beschikt over spouwmuren (of woningscheidende wand) kan op een aantal manieren. Zo stel je snel vast of je wel of niet iets hebt aan de mogelijkheden. In de eerste plaats kan je naar de bouwplannen kijken. Daarnaast is het bouwjaar een goede indicatie. Ook de dikte van de muren, de aanwezigheid van luchtkokers en de gevelstenen zijn allemaal eigenschappen die iets zeggen over de muren. Een luchtspouw is het deel van de spouw waar geen isolatie aanwezig is. Wanneer er een spouwmuur aanwezig is heb je waarschijnlijk ook een een binnen- als buitenspouwblad.

hoe spouwmuur herkennen

Een blik op de bouwplannen

Het is veruit het gemakkelijkst om de bouwplannen erop na te slaan. Daarin is direct te zien of een spouwmuur in de woning aanwezig is. Wanneer er ruimte tussen de binnen- en buitenmuur te zien is op de tekening, dan is dit in vrijwel alle gevallen dus ook een spouwmuur.

Het bouwjaar van de woning

Woningen die voor 1920 zijn gebouwd hebben geen binnen- en buitenmuur. Dit was te wijten aan het feit dat er maar een enkele muur werd gebouwd. Daardoor waren de woningen onvoldoende beschermd tegen problemen met vocht. Dit kwam zowel de constructie van de woning als de gezondheid van de bewoners niet ten goede. Om die reden is er sinds 1920 voor gekozen om te beginnen met het aanleggen van een dubbele muur. Wanneer een woning dus van voor 1920 is, dan is de kans op afwezigheid van de spouwmuur flink groot.

Woningen die na 1920, maar voor 1980 zijn gebouwd, hebben wel een ankerloze spouwmuur. Woningen die na 1980 zijn gebouwd hebben dit ook, alleen is vanaf dat moment het direct aanbrengen van spouwmuurisolatie meer gebruikelijk geworden. Het bouwjaar van de woning is gemakkelijk te achterhalen. Het bouwjaar is namelijk altijd op te vragen bij de gemeente.

Hoe dik zijn de muren?

Een andere indicatie is de dikte van de muren. Wanneer je in de deuropening van de voordeur gaat staan, kan je dit zelf meten. Is de dikte 25 centimeter of meer, dan is dit vrijwel zeker een spouw. Ook bij diktes van minder dan 25 centimeter kan er een spouw zijn, maar dit is wel onzeker. Het zou een dunnere spouw kunnen zijn. Eventueel kan je voorzichtig een klein gaatje in de stenen boren. Schiet je erdoorheen, dan is er een spouwmuur aanwezig.

De boor is ook een mooi instrument om te bepalen wat de mogelijkheden zijn. Je kan dan namelijk direct zien of je aan de 5 centimeter die nodig is kan voldoen. Wil je helemaal zeker zijn? Dan kan je ook de professional inschakelen. Die doet dan endoscopisch onderzoek met een camera. De breedte van de spouw is ook zeer belangrijk. De mogelijkheden voor materiaalgebruik hangen hier ook van af, Glaswol, pur-isolatie, isolatiekorrels,. Hoe smaller de spouw, des te minder mogelijkheden voor materiaalgebruik zijn er. Houd hier dus ook goed rekening mee. Lees hier meer over de verschillende soorten spouwmuurisolatie.

De aanwezigheid van luchtkokers

Wanneer er verluchtingsroosters (voor ventilatie) met open stootvoeg te vinden zijn in de woning, dan is dit meestal een indicatie dat er een luchtruimte is. Dat betekent dus ook dat er een spouwmuur is. De roosters kan je zelf opzoeken in de gevel. Let op, dat ze niet aanwezig zijn betekent niet direct ook dat er geen spouw is.

De soort gevelstenen

Je kan ook naar de gevel stenen en binnenmuur kijken om te weten te komen of er een spouwmuur is of niet. Wanneer je een volle muur hebt, ook wel bekend als een steense muur, dan betekent dit dat er zeer waarschijnlijk geen spouwmuur is. Je kan een steense muur gemakkelijk herkennen aan kopse stenen die dwars gemetseld worden. Daarbij wisselen hele en halve stenen elkaar af in het patroon van metselen. De aanwezigheid van een spouwmuur is weldegelijk mogelijk bij dit type muur. Zo kan er bijvoorbeeld een muur aan de binnenzijde gemetseld zijn bij een renovatie en is er zo voor een spouw gezorgd.

Na-isolatie via de spouwmuur

Het is vaak zo dat woningen een spouwmuur hebben die nog niet is geïsoleerd. Het is tegenwoordig met behulp van na isoleren mogelijk om dit alsnog te doen. De isolatie wordt dan vanaf de buitenzijde aangebracht. Dit gebeurt via kleine boorgaatjes in de gevel waardoor het isolatiemateriaal ingeblazen wordt. De gaatjes kunnen na afloop weer netjes gedicht en afgewerkt worden. Op die manier geniet je van een aantal voordelen. Zo kan je spouwmuur isoleren zonder grote werkzaamheden te hoeven uitvoeren. Bovendien is het in een dag te realiseren en werkt het direct optimaal. Zo kan je er dus ook veel profijt van hebben. Lees hier meer over het na-isoleren van spouwmuren.

Prijs na-isoleren van een spouwmuur?

De kosten die verbonden zijn aan spouwmuur isolatie, zijn afhankelijk van bijvoorbeeld de oppervlakte van de muur en de te gebruiken isolatiematerialen. In deze tabel krijg je een overzicht.

MateriaalRichtprijs/m²
Glaswol / minerale wol€15 - €20
EPS-parels€20 - €25
PUR-schuim€25 - €30

Het is aan te raden om de ervaren specialist in te schakelen voor het werk. Die weet precies wat er nodig is om optimaal te isoleren. Dit geeft je de zekerheid van isolatie van goede kwaliteit. Om zeker te zijn van een goede specialist die de isolatie verzorgt, is het slim om direct offertes aan te vragen.

heb ik een spouwmuur

Mogelijkheden met premies

Als het gaat om de isolatie van een spouwmuur, dan zijn er ook veel mogelijkheden met betrekking tot het krijgen van premies en subsidies. Het is belangrijk om hier goed inzicht in te hebben voor je een beslissing neemt. Lees het in dit artikel.

Voordelen na-isolatie spouwmuur

Het isoleren van een spouwmuur brengt veel pluspunten met zich mee. Het is bijvoorbeeld gemakkelijk mogelijk om energie te besparen en kan ook dienen als geluidsisolatie. Dat gaat al snel om 9 tot 11 kubieke meter per vierkante meter geïsoleerde muur gas. Omdat je op die manier dus veel kosten bespaart, zorg je ook dat je binnen 5 jaar de investering terugverdient. Het klimaat in huis wordt er ook beter van. Frisser in de zomer en warmer in de winter is geen probleem. Er is geen groot werk voor nodig. Kleine gaten boren, inspuiten en de gaten weer dichten kan in 1 dag. Door het benutten van de spouwmuur verlies je geen ruimte in huis met het isoleren.

spouwmuurisolatie Offertes ontvangen?

Wil je direct profiteren van de mogelijkheden? Dan is het slim om een aantal offertes bij specialisten op te vragen. Vergelijk ze met elkaar en zorg op die manier dat je de beste prijs kan vinden.