Terugverdientijd van spouwmuurisolatie

De gemiddelde terugverdientijd van spouwmuurisolatie ligt tussen 3 à 5 jaar. Spouwmuurisolatie aanbrengen vergt een investering. Aan de andere kant ga je besparen op energie. Daardoor kan je de isolatiekosten ook gemakkelijk terugverdienen, zelfs al binnen 3 tot 5 jaar. De spouwmuurisolatie gaat een leven lang mee, dus je kan er flink rendement uit halen. Op deze plek ontdek je hoe dat berekend wordt.

Prijs van spouwmuurisolatie

Wil je precies weten wat de terugverdientijd van spouwmuurisolatie is? Dan is de eerste stap de exacte prijs bepalen. Dit hangt af van de materiaalkeuze, maar houd rekening met €20,- tot €23,- per vierkante meter isolatie. Spouwmuurisolatie is relatief goedkoop, met een gemiddelde prijs van €1.750,-. Wel bespaar je al snel 20 tot 25 procent aan jaarlijkse energiekosten. Reken je dit om per vierkante meter, dan kom je voor glaswol op €15,- tot €20,-, voor EPS-parels op €20,- tot €25,- en voor purschuim €25,- tot €30,-.

spouwmuur isoleren glaswol

Wanneer je de kostprijs wil berekenen, dan kan je dat doen aan de hand van de volgende richtlijnen. Een open bebouwing betreft 150 vierkante meter, een halfopen bebouwing 100 vierkante meter, een rijwoning 60 vierkante meter en een appartement 25 vierkante meter. Daardoor is het volgende overzicht op te stellen.

 Open bebouwingHalfopen bebouwingRijwoningAppartement
Glaswol€ 2.625€ 1.750€ 1.050€ 437,5
EPS-parels€ 3.375€ 2.250€ 1.350€ 562,5
PUR-schuim€ 4.125€ 2.750€ 1.650€ 687,5

Let erop dat er met gemiddelde richtprijzen wordt gewerkt. Wil je zekerheid hebben over de prijs? Vraag dan bij de vakman een offerte aan.

Subsidies voor spouwmuurisolatie aanvragen

Wanneer je werkt met een erkende aannemer, dan bestaat de mogelijkheid om premies aan te vragen. Mits je aan de voorwaarden die de netbeheerder stelt voldoet. Op die manier kan je voor de isolatie €5,- per vierkante meter geïsoleerde spouwmuur ontvangen. Ben je een beschermde afnemer? Dan is het zelfs €9,-. Dit kan je van de factuurprijs aftrekken om zo de werkelijke kostprijs te berekenen. Op die manier kan je heel veel geld besparen op je investering. Lees hier alles over premies en subsidies wat betreft spouwmuurisolatie.

Welke verwarming heb je?

Een factor die pas echt meespeelt, is het soort verwarming in huis. De terugverdientijd van de spouwmuurisolatie is korter wanneer een woning elektrisch verwarmd wordt. Zo verdien je de isolatiekosten vier keer sneller terug dan wanneer je olie gebruikt en vijf keer dan wanneer je op gas stookt.

Welk type isolatiemateriaal?

Ga je de spouwmuur isoleren, dan heeft ook het isolatiemateriaal een invloed op de terugverdientijd. Kies je voor glaswol of rotswol, dan ben je sneller klaar. Dit komt omdat dit goedkoper is dan bijvoorbeeld EPS-parels. Zonder verminderde isolatiewaarde. Je betaalt dus minder, maar geniet wel van hetzelfde resultaat. Natuurlijk hebben bij de materialen wel andere voor- en nadelen die je moet meewegen hierin. Die moet je dus eigenlijk ook allemaal meewegen in je keuze. De voor- en nadelen van de meest gebruikte soorten spouwmuurisolatie vind je hier.

Een berekening maken van terugverdientijd spouwmuurisolatie

Wil je een goed beeld krijgen van de terugverdientijd zoals die specifiek voor jou is? Dan kan je een simulatie doen via de website van de Vlaamse Overheid. Vul alle variabelen in en je krijgt direct een helder antwoord. Aan de hand van de volgende voorbeelden kan je ook al veel leren. Er is uitgegaan van een spouwbreedte van 6 centimeter, rolluiken en een gemiddelde lambda-waarde.

Type bebouwingOppervlakte (m²)MateriaalVerwarmingTerugverdientijd
Vrijstaand120Minerale wolElektriciteit± 1 jaar
Vrijstaand120EPSElektriciteit± 2 jaar
Vrijstaand120Minerale wolGas± 5 jaar
Vrijstaand120EPSStookolie± 7 jaar
2 onder 1 kap90Minerale wolElektriciteit± 1 jaar
2 onder 1 kap90EPSElektriciteit± 2 jaar
2 onder 1 kap90Minerale wolGas± 5 jaar
2 onder 1 kap90EPSStookolie± 6 jaar
Tussenwoning50Minerale wolElektriciteit± 1,5 jaar
Tussenwoning50EPSElektriciteit± 2,5 jaar
Tussenwoning50Minerale wolGas± 6 jaar
Tussenwoning50EPSStookolie± 7 jaar

Offertes voor spouwmuurisolatie ontvangen?

Wil je gemakkelijk en snel besparen? Dan is dat het best te doen door te zorgen dat je meerdere offertes van vakmensen krijgt. Die vergelijk je met elkaar. Op die manier kan je de laagste prijs vinden en met die vakman in zee gaan voor het doen van de isolatiewerkzaamheden tegen een geschikte prijs.

wij zijn actief in volgende werkgebieden:

provincie antwerpen

provincie limburg


provincie oost-vlaanderen


provincie vlaams-brabant

provincie west-vlaanderen

brussels hoofdstedelijk gewest