Bestaande spouwmuur isoleren: prijzen en mogelijkheden

De bestaande spouwmuur isoleren is heel gebruikelijk geworden in recente jaren. Dat komt onder andere doordat de energieprijzen maar blijven stijgen. Door te investeren in isolatie zijn de kosten dan terug te dringen. Daarom is het ook interessant om eens te bekijken hoe je dit kan aanpakken als woningbezitter.

spouwmuur isoleren

Wat zijn geschikte spouwmuren bij na-isolatie?

Woningen die na 1920 gebouwd zijn, hebben over het algemeen een spouwmuur. Vanaf 1980 werd die ook standaard geïsoleerd. Dat betekent dat de woningen in de tussenliggende periode goed geschikt zijn. Daar is veel in te bereiken met na-isolatie.

Het is wel belangrijk dat de situatie in orde is. Dat betekent dat de buitenmuur in goede staat moet zijn. Daarnaast mag er geen antidamplaag op de gevel zijn aangebracht om af te werken. Dit kan vochtproblemen na de isolatie in de hand werken. Is de muur geverfd of afgewerkt met geglazuurde bakstenen, dan kan dit een probleem zijn.

Het is gemakkelijk mogelijk om je eigen spouwmuren te controleren of deze geschikt zijn. Dit gaat met een endoscopisch onderzoek. Er wordt dan een gat in de muur gemaakt. Met behulp van een camera is dan na te zien of de spouwmuur in orde is. Zo is bijvoorbeeld ook de breedte direct te controleren. Om goed te kunnen isoleren is een ruimte van 5 centimeter nodig. Al kan het soms ook in minder brede spouwen.

Het is vaak zo dat de isolatie-experts dit onderzoek gratis willen uitvoeren. Zo is de beste mogelijkheid te achterhalen. Het is dan wel goed om even te bekijken welke expert voor jou het beste aanbod heeft. Vergelijk daarom altijd wel eerst even de prijzen. Aan de hand daarvan kan je dan actie ondernemen en zorgen dat de muur er goed uit komt te zien.

De manier van werken

spouwmuur isoleren glaswol

Het aanbrengen van het isolatiemateriaal gaat via gaten in de buitenmuur. Die moeten eerst worden voorgeboord. Vervolgens kan bijvoorbeeld glaswolvlokken, purschuim of polystyreen korrels worden ingebracht in de spouw. Er zijn hier voor- en nadelen aan, dus het is belangrijk om wel eerst even goed te bekijken wat je het beste kan doen dit kan je terug vinden bij Soorten spouwmuurisolatie. Het is per situatie verschillend wat het beste is.

Het is wel belangrijk dat de aannemer de werkzaamheden juist uitvoert. Alles moet in een verklaring worden vastgelegd. Zo weet je zeker dat de vastgestelde procedure gevolgd wordt. Na het isoleren is met een warmtecamera vast te stellen of de spouwmuur goed en volledig is opgevuld. Soms ontstaan er problemen op plaatsen met vele mortelresten.

Spouwmuur isoleren prijs

De prijzen voor het isoleren van de spouwmuur liggen tussen €15,- en €30,- per vierkante meter. Dit hangt bijvoorbeeld af van welk isolatiemateriaal gekozen wordt. Het is dus ook goed om even te bekijken wat elk type materiaal precies kost voordat een keuze wordt gemaakt.

Ook de omvang van het project heeft een effect op de prijs. Meer vierkante meters betekent vaak een lagere gemiddelde prijs. Let wel ook op de moeilijkheidsgraad van het werk. Denk bijvoorbeeld aan kosten voor het afwerken na breekwerk. Of denk aan kosten voor een hoogwerker. Dit heeft een sterk effect op wat de kosten zijn. In dit artikel lees je er meer over.

spouwmuur isoleren prijs

Ook hiervoor geldt dat het belangrijk is om met een echte vakman te werken. Door eerst de offertes van verschillende specialisten te bekijken, is het goed mogelijk om precies de juiste specialist voor jouw werk te vinden. Die kan je dan gemakkelijk direct zelf inschakelen voor de klus.

Premie spouwmuurisolatie

Het isoleren van een bestaande spouwmuur is vaak voldoende om een premie aan te vragen. Dit kan je doen bij de netbeheerder. Daarmee kan je de investering gemakkelijker terugverdienen. Voor het isoleren van de spouwmuren is een premie van €5,- per vierkante meter te krijgen. Zo maak je het voor jezelf net wat voordeliger om het werk te laten doen.

Het is wel belangrijk om eerst door te nemen aan welke voorwaarden je moet voldoen. Alleen dan is de premie te krijgen. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat de woning in het Vlaams Gewest staat. Bovendien moet deze voor 1/1/2006 op het elektriciteitsnet zijn aangesloten. Ook moet de spouw de minimale breedte van 5 centimeter hebben. Die ruimt moet volledig met goedgekeurd isolatiemateriaal gevuld worden.

Ook is er een aantal voorwaarden opgesteld voor de uitvoering van het werk. Dit moet worden gedaan door een aannemer die erkend is. Deze kan een verklaring verstrekken dat volgens de normen van STS 71.1 is gewerkt. Wanneer dit het geval is, moet de premie binnen 12 maanden na de eindfactuur zijn aangevraagd.

Wanneer je het voornemen hebt om na-isolatie aan de spouwmuren te doen, is het verstandig om meerdere offertes aan te vragen. Zo kan je de prijzen beter met elkaar vergelijke. Bovendien ben je dan gelijk een stuk wijzer over het gebruikte materiaal en de werkwijze van de verschillende aannemers. Je weet dan direct zeker dat je de juiste keuze maakt met betrekking tot de partij die mag isoleren. Lees er meer over in het artikel Premie spouwmuurisolatie.

Vragen en antwoorden

Er zijn altijd wel enkele vragen rondom het isoleren van een bestaande spouwmuur.

Wat is een spouwmuur?

Een muur die uit een binnenmuur en een buitenmuur bestaat met een ruimte ertussen wordt een spouwmuur genoemd. De ruimte tussen de muren is de spouw. De spouw is er om regenwater op te vangen te voorkomen dat het de woning binnendringt. Het water blijft dan in de tussenliggende ruimte achter en loopt via die weg weer naar buiten.

Hoe is te achterhalen of een woning een spouwmuur heeft?

In het verleden werden woningen alleen van een enkele muur voorzien. Dit gaf veel vochtproblemen in de woningen. Dit was niet goed voor de stabiliteit van de woning, maar ook niet voor de gezondheid van de bewoners. Vanaf 1920 zijn meer en meer woningen met een spouwmuur gebouwd.

Al snel bleek dat het vochtprobleem in deze woningen werd teruggedrongen. Zo rond 1970 ontstond echter een ander probleem. Spouwmuren waren een factor voor warmteverlies. Door de oliecrisis van 1973 werd duidelijk dat energiebesparing nodig was. Sindsdien zijn meer en meer woningen van isolatie in de spouw voorzien. Dit is in de nieuwbouwwoningen uit die tijd dus al direct aangebracht. De woningen die na 1920, maar voor 1980 werden gebouwd, hadden nood aan een andere oplossing. Daar is het na-isoleren van de spouwmuur voor uitgevonden.

Wanneer je wil weten of je met spouwmuren te maken hebt, dan zal je vooral moeten kijken of je woning uit de periode 1920-1980 komt. Wanneer de muren breder dan 25 centimeter zijn is het reëel dat het om een spouwmuur gaat. Vaak is dit terug te vinden in de bouwplannen, maar er zijn ook andere technieken om dit op een goede manier te achterhalen. Meer manieren om spouwmuren te herkennen vind je in dit artikel.

Hoe zit het met vochtproblemen?

Het is mogelijk dat er na de isolatie problemen met vocht optreden. Dit is het vocht dat door de isolatie het huis niet meer uit kan. Het probleem is dan niet de isolatie, maar de ventilatie. Het is dan dus ook slim om de ventilatie te verbeteren. Dit kan door een systeem aan te leggen.

Direct de offertes ontvangen voor spouwmuurisolatie ?

Wanneer je snel aan de slag wil, dan is er eigenlijk maar één ding van belang. Het is zaak om zo snel als mogelijk een specialist in de arm te nemen. Doe dit direct.

wij zijn actief in volgende werkgebieden:

provincie antwerpen

provincie limburg


provincie oost-vlaanderen


provincie vlaams-brabant

provincie west-vlaanderen

brussels hoofdstedelijk gewest