EPS-parels gebruiken voor spouwmuurisolatie

Het gebruik van EPS-parels voor isolatie van bestaande spouwmuren is meer en meer gebruikelijk geworden. Het heeft dan ook een goede isolatiewaarde. Daarnaast is het goed vochtwerend. Daarnaast is het voor de volle 100 procent te recyclen. Dit maakt het interessant om alle facetten van deze vorm van spouwmuurisolatie eens te bekijken.

Wat is een EPS-parel (geëxpandeerd polystyreen) eigenlijk?

EPS-parels zijn hele kleine balletjes. Ze zijn van polystyreen. In de balletjes zit vaak vooral lucht. Ze worden via gaten in de buitenmuur in de spouwmuur gespoten. Wanneer het om nieuwbouwprojecten gaat, dan is het vaak zo dat de EPS in de vorm van grote platen direct in de muur wordt geplaatst. Dit systeem heeft een aantal belangrijke voor- en nadelen.

eps isolatie spouw

De voordelen en nadelen van spouwmuurisolatie met EPS-parels

Het isoleren van spouwmuren is goed te beoordelen aan de hand van een aantal factoren. Het is goed om eens te bekijken hoe EPS-parels het doen op deze factoren.

Isolatiewaarde van het materiaal

De belangrijkste factor is altijd de isolatiewaarde. Dit wordt ook wel de lambdawaarde genoemd. Hoe lager de waarde, hoe beter de isolatie. Voor EPS-parels geldt dat zij ongeveer 0,033 – 0,042 W/mK scoren. Dit is eigenlijk hetzelfde als zeggen dat het in hoge mate thermisch isoleert. Het is daardoor een duurzaam materiaal te noemen. Het gaat lang mee en zal even sterk blijven isoleren gedurende die tijd.

Het is wel belangrijk om te weten dat niet alle EPS-parels zijn. Ze hebben verschillende isolatiewaarden. Dit loopt van HR tot HR++. De parels met HR++ waarde isoleren het best. De verschillen zijn ook aangegeven in kleuren. Wit is het minst isolerend, zwart is het meest isolerend.

De mate van vochtwering

Als het gaar om vochtwering, dan is spouwmuurisolatie met EPS-parels de beste optie. Dat betekent dus ook dat de kans op schimmelvorming en rot minimaal is met dit materiaal. Het is wel zo dat het vocht via de muren kan ontsnappen. Daarom is het wel belangrijk om ondanks de goede vochtwering ook maatregelen tegen vochtproblemen te nemen in huis.

Mate van milieuvriendelijkheid

Mochten de parels ooit uit de spouw worden gehaald, dan is daar voor 100 procent mee te recyclen. Dit betekent dus dat de parels flink vriendelijk voor het milieu en de gezondheid zijn.

De manier van aanbrengen

Door kleine gaatjes in de voegen van de gevel te boren, zijn de EPS-parels in te blazen in de spouw. Met lijm wordt gezorgd dat de parels aan elkaar kleven. Zo kunnen ze niet verschuiven of verzakken in de spouw. Daardoor is het al te gebruiken bij een spouw van 3 centimeter.

Prijs spouwmuurisolatie met EPS-parels

spouwmuurisolatie eps parels

De prijs van spouwmuurisolatie met de EPS-parels hangt van een aantal factoren af. De breedte van de spouw en de oppervlakte van de muren spelen een rol. Gebruik je EPS-parels, dan zal de prijs tussen €20,- en €25,- per vierkante meter liggen. Het is handig om deze prijs eens te vergelijken met andere soorten isolatiemateriaal, voor verschillende soorten woningen.

Type
spouwmuurisolatie
Gemiddelde prijs
per m² (incl. btw)
Rijwoning
(97 m²)
Halfopen bebouwing
(107 m²)
Open bebouwing
(140 m²)
PUR-schuim€ 25 - 30€ 2.425 - 2.910€ 2.675 - 3.210€ 3.500 - 4.200
EPS-parels€ 20 - 25€ 1.940 - 2.425€ 2.140 - 2.675€ 2.800 - 3.500
Glaswol (Knauf Supafil)€ 15 - 20€ 1.455 - 1.940€ 1.605 - 2.140€ 2.100 - 2.800

Wil je weten wat de precieze prijs is wanneer je met purschuim of een ander alternatief werkt? Dan is het aan te raden om voor de verschillende vormen van isolatie ook verschillende offertes op te vragen.

Op welke terugverdientijd moet je rekenen?

Met de isolatie van de spouwmuur is tot wel een kwart van de prijs van de energiekosten af te krijgen. Door deze besparing, is het dus ook mogelijk om de investering in isolatie weer terug te verdienen. Over het algemeen is het zo dat met EPS-parels als isolatie gerekend moet worden op een terugverdientijd die ligt tussen 2 en 7 jaar. Dit hangt ook af van factoren zoals de soort parels, het type woning en het type verwarming. Elektrische verwarming is ook de basis om de besparing het hoogst te laten oplopen. Dit kan binnen 2 jaar. Stoken op gas of olie leidt tot een tijd van 4 tot 5 jaar.

Sneller terugverdienen door premies en het verlaagd btw-tarief

Er zijn ook manieren om de kosten al vanaf het eerste moment te verlagen. Dat kan je bijvoorbeeld doen door een premie aan te vragen bij de netbeheerder. Daarmee bespaar je €5,- per vierkante meter isolatie. Wie een woning van ouder dan 10 jaar heeft, kan de isolatie het best door een aannemer laten aanbrengen. Dan kan tegen 6 procent btw worden gewerkt. Er zijn nog meer mogelijkheden om te besparen. Meer info over deze financiële steunmaatregelen lees je hier.

Welke spouwmuur geschikt voor EPS-parels?

Het is belangrijk dat de muur aan een aantal voorwaarden voldoet om met EPS-parels geïsoleerd te kunnen worden. In de eerste plaats mag de gevel geen grote schades zoals scheuren of barsten hebben. Dit zou vocht en wind te veel kans geven om het isolatiemateriaal aan te tasten. Het is ook belangrijk om geen dampdichte gevelbekleding te nemen. Ook bekleding die vorstgevoelig is, is geen goede optie. Dit kan problemen met zich meebrengen. Denk aan geglazuurde stenen of denk aan het bewerken met dampdichte verf.

De spouw moet minimaal 3 centimeter breed zijn om de EPS-parels er op een goede manier in te kunnen blazen. 5 centimeter is vaak beter. Ook is het belangrijk dat de spouw niet vervuild is met resten van bouwmaterialen. Dit voorkomt dat het materiaal goed verdeeld kan worden en werkt het ontstaan van koudebruggen in de hand.

De spouwmuur vooraf inspecteren

Wie voornemens is om de spouwmuur te laten isoleren, doet er goed aan eerst voorwerk te doen. Dat kan bijvoorbeeld door de spouw en de gevel preventief te laten inspecteren. Zo weet je direct wat er precies mogelijk is. Ook weet je welke extra werkzaamheden nodig zijn. Het is slim om meerdere specialisten een visie te laten geven. Zo weet je dus ook precies wat de juiste diagnose is. Vraag daarom altijd meerdere offertes aan.

De verschillende soorten HR ++ EPS-parels

Zoals eerder al gezegd, zijn er meerdere varianten van de parels. De HR++ parels zijn de beste optie. Er zijn verschillende varianten omdat er ook meerdere fabrikanten zijn. Aan de hand van een overzicht weet je welke je moet nemen.

HR++ Termoparels

Deze variant is al sinds 1976 op de markt. Het is dan ook al de zogenaamde derde generatie. Er is een speciale grafietparel aan toegevoegd. Daarmee is de isolatiewaarde sterk verhoogd. Daardoor is zelfs bij een smalle spouw al goede isolatie te bieden. Het voordeel van de Termoparels is dat ze niet zakken. Bovendien zijn ze goed vochtwerend en zeer brandveilig. De lambdawaarde is 0,033 W/mK.

Het is ook mogelijk om een biologische variant van de parel te krijgen. Deze is gemaakt op basis van melkzuur. Deze worden Biofoampearls genoemd. Door verhitting en expansie is een nieuwe grondstof te maken. Die is volledig afbreekbaar. Ze beschikken over een milieuvriendelijkheidslabel.

Unipearls++

Unipearls worden vervaardig van een specifieke vorm van EPS. Het gaat namelijk om gesloten geëxpandeerd polystyreen. Daardoor hebben ze een andere isolatiewaarde, levensduur en milieuvriendelijkheid. De thermische isolatie en de vochtopname zijn even belangrijk. Bovendien gebruik je er milieuvriendelijke lijm bij in de spouw. Zo ontstaat een stevige maar flexibele isolatieplaat die iet scheurt of krimpt. De lambdawaarde is 0,033 W/m.K.

Neopixels Premium HR

Deze EPS-parels zijn grijs en gemaakt op basis van Neopor. Daardoor hebben ze een hogere isolatiewaarde. Bovendien passen ze perfect. Ze zijn speciaal ontwikkeld voor de toepassing van na-isolatie in spouwmuren van bestaande woningen. De lijm die erbij gebruikt wordt is Neofixx. Dit is een lijmsoort die erbij helpt om de parels stabiel aan elkaar te verbinden. Op die manier is zakken of verplaatsen direct ook uitgesloten. De lambdawaarde is 0,034 W/m.K.

Lambda reduction system

Met hoogwaardie EPS-parels van Labda reduction system is ook HR++ te isoleren. Dat is vooral goed toe te passen wanneer de spouwmuren wat meer ruimte in de spouw bevatten. Het gaat dan om ruimtes van 5 tot 7 centimeter breed. Het isoleren gebeurt door het inblazen van de parels in combinatie met een bindmiddel op basis van water. Doordat deze stapelen wordt elke vierkante centimeter ruimte gevuld met het materiaal. Wanneer het bindmiddel droogt ontstaat een isolatieplaat. De lambdawaarde is 0,033 W/m.K.

EPS-parels of een ander soort spouwmuurisolatie kiezen?

Is het nu het beste om voor de parels te kiezen of voor een andere variant zoals PUR spuitisolatie of Knauf Supafil (glaswol). Welk materiaal isoleert de spouwmuur het best? Het voordeel van de parels is dat ze milieuvriendelijk zijn en de gezondheid niet aantasten. Bovendien gaan ze beter met vocht om. Aan de andere kant is de brandveiligheid en de geluidsisolatie juist weer net iets minder goed. De verhouding tussen prijs en kwaliteit is daarentegen wel sterk. Dit is een groot voordeel. Zeker in verhouding tot andere soorten isolatie.

Type
spouwmuurisolatie
Gemiddelde prijs
per m² (incl. btw)
Isolatiewaarde
(lambdawaarde)
PUR-schuim€ 25 - 30 0,023 – 0,032 W/mK
EPS-parels€ 20 - 25 0,033 – 0,042 W/mK
Glaswol (Knauf Supafil)€ 15 - 20 0,034 W/mK

Offertes voor spouwmuurisolatie ontvangen?

Het is slim om gebruik te maken van de kennis van een echte specialist. Aan de hand daarvan kan je dan zorgen dat je de beste keuzes maakt. Bovendien kan de specialist dit ook direct uitvoeren. Dit garandeert een beter resultaat. Om er zeker van te zijn dat dit goed gebeurt en niet te duur is, is het slim om meerdere offertes aan te vragen. Aan de hand daarvan kan je de best mogelijke keuze voor jezelf maken.

wij zijn actief in volgende werkgebieden:

provincie antwerpen

provincie limburg


provincie oost-vlaanderen


provincie vlaams-brabant

provincie west-vlaanderen

brussels hoofdstedelijk gewest