Knauf Supafil spouwmuurisolatie

Het isoleren van spouwmuren wordt over het algemeen gedaan met glaswol. Het is in dat geval het best om te kiezen voor een variant die HR++ is. Dit is de hogere isolatiewaarde. Een optie die hiervoor in aanmerking komt is Knauf Supafil. Wanneer je de volgende informatie doorneemt, dan weet je alles over de eigenschappen, mogelijkheden en kosten van deze variant van glaswol voor spouwmuurisolatie.

Wat is Knauf Supafil??

Knauf Supafil is een minerale glaswol die je inblaast. Het wordt soms ook gebruikt bij nieuwbouwprojecten, maar de fabrikant heeft het eigenlijk op de markt gebracht om het isoleren van spouwmuren van bestaande woningen mee te isoleren. Dit gebeurt via kleine gaatjes in de voegen van de gevel.

Wat zijn de voordelen en nadelen van Knauf Supafil spouwmuurisolatie?

Om te weten of je met goede spouwmuurisolatie te maken hebt, loop je een aantal vaste punten langs. Het is ook goed om te bekijken hoe Knauf Supafil het doet op deze fronten.

isolatie spouw supafil

Duurzaamheid en mate van isolatiewaarde

Als het gaat om de mate van isolatie van een materiaal, dan wordt over het algemeen naar de lambda-waarde gekeken. Daarbij geldt dat een lagere waarde, betere isolatie betekent. Supafil heeft en waarde van 0,034 W/mK. Het is daardoor de beste isolerende variant van de minerale wolsoorten. Het voordeel is dat het zijn isolatiewaarde ook lang weet te behouden. Dat maakt het extra duurzaam. Daarnaast is het ook een materiaal dat akoestisch isoleert. Dit is ook een groot pluspunt.

Mate van vochtwering

Knauf Supafil is erop gemaakt om waterafstotend te werken. Dat betekent dus ook dat de gevolgen van vocht geen kans krijgen. Denk aan schimmels en rot, maar ook aan het verminderen van de isolatiewaarde. Dit is niet aan de orde voor Supafil. Bovendien blijft het materiaal wel ademen. Zo kan het vocht gewoon ontsnappen. Dit is de reden waarom er geen problemen met vocht hoeven te ontstaan.

Brandveiligheid

Isolatiematerialen worden in klassen ingedeeld als het om brandveiligheid gaat. Supafil behoort tot de klasse A1. Dit gaat verder dan alleen maar brandwerend zijn, het is dan zelfs onbrandbaar.

Milieuvriendelijkheid

Supafil is voor 80 procent gemaakt uit gerecycled glas. Bovendien zijn geen chemicaliën toegevoegd. Op die manier zijn het milieu en de gezondheid van jezelf en de omgeving goed beschermd.

Manier van plaatsen

Het aanbrengen van Supafil gaat via boorgaten in de voegen van de gevel. Die gaten moeten zo’n 14 mm zijn. Vervolgens wordt het materiaal via die gaten in de spouwmuur geblazen. Er wordt gelet op de optimale verdeling. De vorm van Supafil is hier ook extra geschikt voor gemaakt. De kleine vlokjes zorgen voor naadloze vulling. Het is goed om te weten dat hier veel mee mogelijk is. Dit maakt het allemaal een stuk gemakkelijker te verzorgen.

Werken met een echte erkend Supafil installateur

Werken met de spouwmuurisolatie van Knauf Supafil is vakwerk. Daarom zijn er ook erkende installateurs die het materaal aanbrengen. Die hebben de opleiding van Knauf Insulation en BCCA gevolgd en een ATG-certificaat weten te bemachtigen. Volgens de voorschriften is niet alleen het bedrijf, maar ook de vakman zelf erkend door Knauf. Ook die volgt dus een opleiding. Zo is te zorgen dat optimale aanleg van spouwmuurisolatie met Supafil mogelijk is.

Prijs Knauf Supafil spouwmuurisolatie

De kosten voor spouwmuurisolatie hangen altijd af van de breedte van de spouw, het oppervlak dat geïsoleerd moet worden, de moeilijkheidsgraad en het soort isolatiemateriaal. Kies je voor Knauf Supafil, dan kost dit je €15,- tot €20,- per vierkante meter. Wanneer je een gewoon rijtjeshuis ermee isoleert, dan kost dat dus €1.455,- tot €1.940,-. Een vrijstaand huis zal dan ongeveer €2.100,- tot €2.280,- kosten om te isoleren. In de volgende tabel is goed te zien hoe dit zich verhoudt tot andere soorten isolatie in de spouwmuur.

Type
spouwmuurisolatie
Gemiddelde prijs
per m² (incl. btw)
Rijwoning
(97 m²)
Halfopen bebouwing
(107 m²)
Open bebouwing
(140 m²)
PUR-schuim€ 25 - 30€ 2.425 - 2.910€ 2.675 - 3.210€ 3.500 - 4.200
EPS-parels€ 20 - 25€ 1.940 - 2.425€ 2.140 - 2.675€ 2.800 - 3.500
Glaswol (Knauf Supafil)€ 15 - 20€ 1.455 - 1.940€ 1.605 - 2.140€ 2.100 - 2.800

Wie wil weten wat het exact zal kosten om één van deze alternatieven aan te brengen in d spouwmuur van de woning, doet er goed aan om offertes aan te vragen. Zo is ook nog eens handig te vergelijken en de laagste prijs te vinden.

De terugverdientijd van de investering

Je doet de investering in spouwmuurisolatie natuurlijk ook om er uiteindelijk beter van te worden. Daarom is het ook aantrekkelijk om te zien hoelang het duurt om je investering terug te verdienen. Omdat het tot wel 25% per jaar kan opleveren, is het gemakkelijk uit te rekenen. Daardoor is binnen 2 tot 6 de investering in Knauf Supafil terug te verdienen als terugverdientijd. Het type woning, de dikte van het materiaal en het type verwarming bepalen of het kort of wat langer duurt. Elektrisch verwarmen levert je daarbij de snelste terugverdientijd op, terwijl gas en olie iets langer zal duren.

Minder kosten via verlaagd btw-tarief en premies

Het is ook goed mogelijk om de kosten van de investering al te drukken bij aanschaf. Dat doe je door bijvoorbeeld een premie bij de netbeheerder aan te vragen. Die premie heeft een hoogte van €5,- per vierkante meter aan geïsoleerde oppervlakte. Ook is er een mogelijkheid om slechts 6 procent btw te betalen. Alleen geldt dit uitsluitend voor woningen die ouder dan 10 jaar zijn. Lees je goed in, in de mogelijkheden. Meer info over deze financiële steunmaatregelen lees je hier.

Is elke spouwmuur geschikt voor Knauf Supafil?

Het isoleren met Knauf Supafil kan alleen wanneer een spouwmuur voldoet aan een aantal belangrijke voorwaarden. In de eerste plaats moet de gevel goed op orde zijn. Zijn er barsten of andere schade, dan kunnen vocht en wind het isolatiemateriaal aantasten. Daarnaast kan het materiaal lekken via deze beschadigingen.

Het is ook belangrijk om te bekijken welk type gevelbekleding er is. Wanneer het gaat om vorstgevoelig materiaal, of dampdichte bekleding, dan gaat dit niet goed samen met spouwmuurisolatie. In dat geval is het risico op zowel vochtproblemen als vorstschade veel te groot. Werken met dampdichte verf, geglazuurde stenen of strengpersstenen zijn voorbeelden.

Let ook altijd op de breedte van de spouw. Wanneer je wil werken met Supafil, dan is een breedte van minimaal 5 centimeter nodig. Bovendien mag de spouw ook niet vervuild zijn. Wanneer er resten van cement of bouwmateriaal te vinden zijn, dan kan dit vochtproblemen en koudebruggen in de hand werken. Dat komt mede omdat het glaswol niet goed te verdelen is op die manier. De isolatiewaarde wordt ook minder.

spouwmuur vrijblijvend inspecteren ?

Om er zeker van te zijn wat het juiste materiaal is om de spouwmuur mee te isoleren, laat je eerst een inspectie uitvoeren. Laat je de gevel en de spouw bekijken door een specialist, dan weet je direct of je met Supafil kan werken of niet. Soms kan het zo zijn dat wordt vastgesteld dat er een aantal voorbereidende werken, zoals het schoonmaken van een vervuilde spouw, nodig zijn.

Vergelijk Supafl met andere soorten spouwmuurisolatie

Wanneer Knauf Supafil naast andere vormen van isolatie wordt gelegd, dan valt op dat het vaak gebruikt wordt. Het komt bijna net zo vaak als PUR spuitisolatie en EPS-parels voor. Supafil is niet schadelijk voor het milieu. Bovendien kan het goed tegen vocht en brand. Daarnaast is het een materiaal dat geluidsisolerend werkt. Wanneer er voldoende ruimte voor is, dan is Supafil dus een hele goede keuze. De verhouding tussen prijs en kwaliteit is voordelig. Dit is ook goed te zien in de onderstaande tabel. Daar wordt alles in vergelijken

Type
spouwmuurisolatie
Gemiddelde prijs
per m² (incl. btw)
Isolatiewaarde
(lambdawaarde)
PUR-schuim€ 25 - 30 0,023 – 0,032 W/mK
EPS-parels€ 20 - 25 0,033 – 0,042 W/mK
Glaswol (Knauf Supafil)€ 15 - 20 0,034 W/mK

Wel is het altijd aan te raden om eerst advies bij een specialist in te winnen. Zo kan je na grondig onderzoek precies zien wat het meest geschikte materiaal is voor jouw situatie. De specialist kan het werk vervolgens ook vakkundig uitvoeren. Het is ook goed om te weten dat een variant op het materiaal, Supafil Loft, ook bruikbaar is om daken mee te isoleren. Dit is een ander materiaal.

Zeker van de laagste prijs door offertes voor spouwmuurisolatie te ontvangen

Door offertes bij meerder specialisten aan te vragen en te vergelijken, zorg je dat je nooit meer betaalt dan nodig is. Zo krijg je optimale isolatie voor de best mogelijke prijs.

wij zijn actief in volgende werkgebieden:

provincie antwerpen

provincie limburg


provincie oost-vlaanderen


provincie vlaams-brabant

provincie west-vlaanderen

brussels hoofdstedelijk gewest