Spouwmuurisolatie verwijderen voordelen

Het kan dan de moeite waard zijn om de oude spouwmuurisolatie te verwijderen en deze te laten vervangen door nieuwe materialen. Zo is bijvoorbeeld meer energie te besparen en beter met vochtproblemen om te gaan. Het is ook voor spouwmuurisolatie zo dat er door de jaren heen ontwikkelingen hebben plaatsgevonden. Daardoor zijn sommige materialen sterk verouderd.

Waarom oude spouwmuurisolatie verwijderen?

Er zijn ruwweg twee redenen aan te wijzen waarom de oude isolatie vervangen moet worden door een nieuwe variant.

Betere prestatie door nieuwere isolatiematerialen

Het isoleren van spouwmuren is zo rond 1980 begonnen. Daar werden destijds materialen zoor gebruikt zoals bijvoorbeeld UF-schuim, kunststofparels en oude varianten van steenwol. Voor die periode waren dit de beste opties. Ze zorgen voor een redelijk goede thermische isolatie. Het is ondertussen echter zo dat er meerdere decennia voorbij zijn gegaan en de isolatiematerialen flink beter zijn geworden. Ze presteren beter op alle vlakken. Daardoor is er dus ook veel meer te besparen met het gebruik van modern isolatiemateriaal.

vernieuwen spouwmuurisolatie

De kwaliteit van de isolatie is niet meer op orde

Ook is gebleken dat door de jaren heen de kwaliteit van de oude materialen wat is afgenomen. Dit geldt vooral voor het destijds veelgebruikte UF-schuim. Het is gebleken dat dit materiaal door de jaren heen kan gaan scheuren of tot poeder kan vormen. Daarmee is de mate van isolatie dus ook sterk afgenomen. Er is een flink risico op het ontstaan van koudebruggen. Voor andere materialen geldt een ander probleem. Deze materialen kunnen namelijk gaan inzakken. Dan geldt dat het materiaal in de spouw naar beneden zakt. Daardoor is niet langer de gehele spouw gevuld met isolatiemateriaal. Op die plekken is minder isolatie, maar ook een groter risico op allerlei vochtproblemen.

Wanneer je erover twijfelt of jouw materiaal nog wel op orde is, is het goed om er eens een specialist bij te betrekken. Die kan je adviseren over wat je moet doen en hoe je dit het best kan aanpakken. Bovendien kan die dan direct een offerte uitbrengen.

Bekende soorten oude isolatiematerialen

Er zijn een aantal materialen die in de jaren tachtig veel werden gebruikt. Die materialen zijn verouderd vergeleken met de HR++ variante van nu. Zo is van UF-schuim tegenwoordig de betere variant PUR schuim te krijgen. De oude verlijmde EPS parels zijn vervangen door HR++ EPS-parels die beter isoleren. Minerale wol wordt vervangen door nieuw mineraal, maar dan in HR++ variant. Niet alleen de isolatie is beter, ook is het beter te vullen zodat het niet opnieuw zal verzakken op termijn (Supafil).

Vochtproblemen door verouderde spouwmuurisolatie

Een belangrijk probleem dat optreedt door de veroudering van isolatiematerialen is vocht. Dit komt omdat het niet goed op zijn plek is gebleven en er koudebruggen in de gevel ontstaan. Vooral bij oude inblaasbare steenwol komt dit voor. Ook UF-schuim vertoont problemen doordat het is verpoederd en gescheurd door de jaren heen. Dit brengt problemen met zich mee.

De koudebruggen staan aan de basis van vochtproblemen. Daar komen dan weer problemen met bijvoorbeeld schimmel en rot uit voort. De vochtige lucht in de woning gaat condenseren op de koude plekken op de muur. Dit zijn dus de plekken waar de isolatie niet meer op orde is en koudebruggen zijn ontstaan.

Hoe werkt spouwmuurisolatie verwijderen?

Wanneer het gaat om het verwijderen van oud materiaal, hangt de werkwijze af van het soort isolatiemateriaal. In de meeste gevallen wordt onderaan de gevel een aantal stenen weggehaald. Ook worden er soms strategische gaten in de gevelmuur geboord. Op die plekken wordt de afzuiginstallatie dan aangesloten. Zo kan het oude materiaal simpel worden opgezogen uit de muur. Het is dan ook direct goed op te vangen. Wanneer de spouw volledig leeg is, kunnen de stenen terug en kan nieuwe vulling worden aangebracht door de vakman.

Kapotte spouwmuurisolatie repareren

Het is ook mogelijk om in sommige gevallen de kapotte isolatie te herstellen. Dat kan bijvoorbeeld worden gedaan door het aan te vullen. Dit hangt natuurlijk wel af van het type materiaal dat in eerste instantie is gebruikt. Dit betekent dus dat vooral inblaaswol van HR++ kwaliteit een goede optie is voor reparaties en aanvullingen. In sommige gevallen is het al voldoende om plaatselijk te werken. Doe daarom altijd eerst goed onderzoek naar de kwaliteit.

onderzoek spouwmuur

Wil je weten hoe het ervoor staat met het isolatiemateriaal? Dan zijn een warmtecamera en een endoscoop de gereedschappen waarmee je werkt. Zo kan je de warmteverschillen eerst goed zichtbaar maken. Vervolgens kan je dan beter zien in de spouw zelf waar de verschillen door komen. Je kan bijvoorbeeld zien welk materiaal in het verleden gebruikt is voor de isolatie. Daarmee kan je ook direct vaststellen of de volledige verwijdering nodig is. Soms is het beter om te kiezen voor het aanvullen op de koude plekken.

warmtecamera spouwmuur

Het verwijderen van UF-schuim uit spouw

Heb je te maken met UF-schuim of een hele vroege variant van PUR? Dan is het verwijderen wel iets lastiger te verzorgen. Het is echter niet onmogelijk. Dit komt omdat ook hier speciale technieken zijn. Zo is het materiaal bijvoorbeeld in de spouw te verpulveren en op te zuigen. Ook voor UF-schuim geldt dat het lang niet altijd volledig verwijderd hoeft te worden. Ook een plaatselijke reparatie kan soms voldoende zijn. Het schuim wordt dan alleen plaatselijk verwijderd en op die plekken opnieuw aangebracht. Dit is dan ook flink goedkoper dan een volledige vervanging van de isolatie over de gehele oppervlakte van de spouwmuur.

Welke variant spouwmuurisolatie kies je?

Wanneer je de isolatie gaat vervangen, is het belangrijk de juiste materiaalkeuze te maken. Dat is dan vaak minerale glaswol. Het is immers lekker goedkoop. Wel moet de gevel goed op orde zijn en de spouw breed genoeg zijn. Daarom is PUR of EPS soms de betere keuze. Dit is te bepalen door de spouw te inspecteren.
Klik hier voor meer informatie over de soorten spouwmuurisolatie.

Spouwmuurisolatie verwijderen Offertes ontvangen

Ook voor het verwijderen en herplaatsen van isolatiemateriaal geldt dat je bespaart door te vergelijken. Het is altijd slim om eerst een aantal offertes van vakmannen op te vragen. Aan de hand daarvan kies je dan.

wij zijn actief in volgende werkgebieden:

provincie antwerpen

provincie limburg


provincie oost-vlaanderen


provincie vlaams-brabant

provincie west-vlaanderen

brussels hoofdstedelijk gewest