Na-isolatie spouwmuur

Hier vind je alle informatie die je nodig hebt om te bepalen of het interessant is om voor na-isolatie te kiezen. Natuurlijk is het dan wel belangrijk dat er ook daadwerkelijk een spouwmuur aanwezig is. Muurisolatie speelt en belangrijke rol in het besparen van kosten en milieu. Zeker spouwmuurisolatie speelt daar een belangrijke rol in. De snelste manier om dit voor elkaar te krijgen is door voor spouwmuurisolatie te kiezen. Dit is ook nog eens het meest voordelig.

Welke woningen hebben een spouw in muur ?

In de eerste plaats wil je natuurlijk weten of je woning wel een spouwmuur heeft. Dit is eigenlijk heel simpel. Wanneer je een woning hebt die in de periode na 1920 tot 1975 of 1980 is gebouwd? Dan is het vrijwel altijd zo dat je een spouw hebt die ook nog eens iet geïsoleerd is. Je kan deze dan na-isoleren, bijvoorbeeld met purschuim of met inblaasbare glaswol.

Om er zeker van te zijn dat je een spouwmuur hebt, is het goed om dit even te meten. Heb je een buitenmuur van rond de 25 centimeter? Dan is de kans groot dat er een spouw aanwezig is. Ook is het een optie om een specialist erbij te betrekken. Die kan met een camera endoscopisch onderzoek doen. Dit geeft 100 procent zekerheid. Het is vaak zo dat de specialist die gratis uitvoert als onderdeel van het isoleren van de woning.

Woning van voor 1920 of na 1975

Wanneer woningen voor 1920 zijn gebouwd, dan hebben ze eigenlijk nooit een spouwmuur. Dit is alleen zo wanneer die er later in is gebouwd. Er is dan nog wel een aantal mogelijkheden om te isoleren. In woningen van a 1875 is vaak de spouw wel al direct geïsoleerd bij de bouw. In dat geval is na-isolatie dus ook niet nodig. Wel is het soms tijd om de isolatie te vernieuwen. Dit kan de isolatiespecialist ook verzorgen.

na isoleren spouwmuren

Wanneer kan je voor na-isolatie spouwmuur kiezen?

Wie in de spouw isolatie wil laten aanbrengen, moet aan een aantal voorwaarden met de woning voldoen. De buitenmuur moet bijvoorbeeld in de beste staat zijn. Er mag ook geen dampdichte laag op zijn aangebracht. Wanneer er dus verf op is aangebracht, of er is met geglazuurde bakstenen gewerkt, dan kan dit bij na-isolatie voor vochtproblemen zorgen.

Wat zijn de voordelen van na-isolatie spouwmuur?

De voordelen van a-isolatie van de spouwmuur zijn sterk aanwezig. Dat begint al bij het aanbrengen. De isolatie is snel te plaatsen en binnen een dag kan je er al van genieten. Dit is natuurlijk wel zo gemakkelijk. Daardoor wordt het ook direct comfortabeler in huis. Omdat je in de spouw werkt, is er binnen en buiten geen verlies van ruimte. Er is geen sloopwerk nodig in de muur voor de plaatsing. Je begint direct met het besparen op energie waardoor je de investering ook direct kan terugverdienen. Het terugverdienen hangt af van het soort isolatie (PUR-schuim) en het soort verwarming dat je hebt, maar is altijd binnen 2 tot 5 jaar mogelijk.

Na-isolatie spouwmuur prijs

MateriaalRichtprijs/m²
Glaswol€15 - €20
EPS-parels€20 - €25
PUR-schuim€25 - €30

Kies je voor het na-isoleren in je bestaande spouwmuur? Het is altijd aan te raden om dit door een vakman te laten uitvoeren. Daarom is het ook slim om direct een aantal offertes op te vragen van vakmensen uit de omgeving. Dit geeft direct een goed beeld van de mogelijkheden die er voor jou liggen op dit vlak. Of je in aanmerking komt voor een subsidie, ontdek je in het artikel Isolatiepremie.

Factoren die de kosten beïnvloeden

Wat het uiteindelijk zal kosten, is afhankelijk van een aantal factoren. De breedte van de spouw speelt bijvoorbeeld een rol. Ook de grootte van de te isoleren oppervlakte is van belang. Daarnaast is de materiaalkeuze ook heel belangrijk. Denk daarnaast aan variabelen die de arbeid kunnen beïnvloeden. Ook bijkomende kosten wanneer het werk een wat hogere moeilijkheidsgraad heeft kunnen natuurlijk ook voorkomen. Aan de andere kant zijn er premies en subsidies waar je aanspraak op kan maken om de prijs te verlagen.

De investering terugverdienen

Hoelang doe je erover om de investering in isolatie terug te verdienen? Dit hangt onder andere af van de hiervoor genoemde factoren die de kosten verhogen en verlagen. Bovendien speelt je gemiddelde energieverbruik ook mee. Uiteindelijk moet het mogelijk zijn om binnen 2 tot 5 jaar de investering terug te verdienen naargelang soort spouwmuurisolatie. Ook neemt de waarde van je woning toe. Dit komt omdat de isolatie bijdraagt aan een hogere EPC-waarde.

Welke materialen gebruik je voor na-isolatie spouwmuur?

Wil je een na-isolatie in de spouwmuur laten uitvoeren? Kijk dan ook naar de mogelijke materialen. In de eerste plaats is er glaswol. Dit wordt in vlokken ingespoten. Het is een populair materiaal, maar er is wel voldoende ruimte voor nodig. Minder ruimte is nodig voor het gebruik van bijvoorbeeld glaswol, EPS-parels of PUR-schuim. Het is goed om te weten welke verschillen er tussen al deze materialen zitten. Op die manier kan je dan gemakkelijker de best mogelijke keuze maken.

na isolatie spouwmuur eps parels

Spouwmuurisolatie versus ander vormen van muurisolatie

Niet alleen de spouwmuur biedt mogelijkheden om te isoleren. Er zijn ook een aantal andere opties om voor te gaan. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om de muur aan de binnenzijde te isoleren. Dit heeft voordelen en nadelen. Zoals dat ook geld voor de keuze om de muur langs de buitenzijde te isoleren. Wanneer er geen mogelijkheden in de spouw zijn, dan zijn dit alternatieven. Zorg dan wel dat je alles goed hebt uitgezocht.

Aan de binnenzijde verlies je bijvoorbeeld wat ruimte en kunnen er koudebruggen ontstaan. Aan de buitenzijde kan het zijn dat je je huidige gevel kwijtraakt omdat er isolatie en nieuwe afwerking overheen gaat. Dit zijn dus wel zaken om te overwegen.

Hoe kan je een bestaande spouwmuur isoleren?

Wanneer je de spouwmuur gaar benutten, dan zal dat altijd volgens een vaste werkwijze gaan. In de buitenmuur worde enkele kleine gaatjes geboord. Dit zal vaak in de voegen gebeuren. Via deze gaatjes wordt met een spuit de isolatie aangebracht in de spouw. Daarna worde de boorgaatjes weer gedicht en afgewerkt. Dit levert verder weinig hinder op. Wel is het aan te raden om ook te bekijken of je direct een ventilatiesysteem moet aanleggen.

Na-isolatie en vochtproblemen

Door betere isolatie ontstaan vaak vochtproblemen in woningen. Dit komt omdat het vocht dan niet meer weg kan via de natuurlijke wegen. Een goed ventilatiesysteem kan hier een oplossing in bieden. Dan is dus wel ook meer werk nodig.

Wat is een spouwmuur?

Na 1920 werden er voor het eerst spouwmuren gebouwd. Hiervoor waren er enkel huizen met een enkele muur. Een woning met een enkele muur bleek al snel vochtproblemen op te leveren. Het holle gedeelte tussen het buiten en binnenblad is de spouw. Vanaf 1960 waren spouwmuren verplicht bij nieuwbouwwoningen. Vanaf toen werd ook spouwmuurisolatie toegepast.

Ontvangen van offertes voor spouwmuurisolatie

Wat is de best mogelijke prijs voor het doen van na-isolatie? Zoals gezegd hangt dit van vele factoren af. Bovendien kan je zelf ook invloed uitoefenen. Wanneer je meerdere offertes aanvraagt, kan je vergelijken. Je kiest dan de vakman met de laagste prijs hiervoor uit.

wij zijn actief in volgende werkgebieden:

provincie antwerpen

provincie limburg


provincie oost-vlaanderen


provincie vlaams-brabant

provincie west-vlaanderen

brussels hoofdstedelijk gewest