Spouwmuurisolatie ervaringen

Twijfel je over het laten aanbrengen van spouwmuurisolatie? Dan wil je misschien eerst wel meer weten over de ervaringen van anderen. Wanneer je globaal rondkijkt, dan merk je dat er vooral positieve ervaringen zijn. Al zijn er ook een aantal negatieve ervaringen. Dit kan aan allerlei zaken liggen. Denk aan slecht aanbrengen door de vakman. Soms spelen ook andere factoren mee. Het is daarom ook belangrijk om een aantal ervaringen eens op een rij te zetten.

Verschillende ervaringen

Wanneer je online op zoek gaat naar ervaringen, kom je verschillende meningen tegen. Kijk er daarom kritisch, maar wel neutraal naar. Zo kan je de best mogelijke inschatting maken van wat isolatie biedt. Bedenk dat elke situatie anders is. Daarom is het advies van een erkende installateur vaak ook waardevol. Zeker wanneer die op basis van een grondige inspectie wordt gegeven. Je weet dan precies wat er verwacht mag worden. Ook is op die manier elk probleem op voorhand al te signaleren.

spouwmuurisolatie problemen

Enkele positieve ervaringen van spouwmuurisolatie

Het zijn vooral positieve ervaringen die de ronde doen. Dat komt omdat het effect van isolatie direct na het aanbrengen al merkbaar is. De dag dat de isolatie in de spouw is aangebracht, is ook de dag waarop direct een aangenamere temperatuur te voelen is. Bovendien is de verspreiding veel gelijkmatiger. Dit is vooral in de wat ouder woningen ook goed te merken. Dit is dan ook de reden waarom het leefcomfort aantrekkelijker wordt. De kille tocht is verdwenen.

Positief effect op de energiekosten

Ook de energiekosten lopen direct terug. Dit is ook een positieve ervaring die veel mensen direct ervaren. Alleen al omdat de warmte beter blijft hangen is stoken minder nodig. Daarmee verdien je ook de investering in de spouwmuurisolatie sneller terug. Dit is meestal in 2 tot 5 jaar te doen. Ook is het zo dat de EPC-score van je woning verbetert. Zo wordt je huis dus ook meer waard wanneer je het zou willen verkopen in de toekomst. Dit weegt ook sterk mee.

Snel geplaatst

Ook de plaatsing zorgt voor veel positieve ervaringen. Dat komt omdat spouwmuurisolatie geen grote werkzaamheden vergt. Het boren van enkele gaatjes in de voegen van de muur is vaak al voldoende. Daar kan dan het materiaal door worden ingespoten. Dit betekent dat het binnen een dag klaar is. Daardoor is er ook nauwelijks overlast van de werkzaamheden.

spouwmuurisolatie ervaringen

Enkele negatieve ervaringen en problemenmet spouwmuurisolatie

Er zijn natuurlijk een aantal negatieve ervaringen die besproken moeten worden. In de eerste plaats kijk je naar vochtproblemen. Bij oudere isolatie kwam dit soms wel voor. Dat komt omdat er toen nog geen goede werkwijze was ontwikkeld en min of meer op gevoel isolatiemateriaal werd aangebracht in de spouwmuur. Daarnaast waren ook de materialen van destijds minder goed dan die van nu. Daardoor ontstonden koudebruggen. Die stonden aan de basis van de vochtproblemen. Tegenwoordig is het mogelijk om de oude isolatie te laten vervangen door nieuwe materialen van beter kwaliteit.

Het is wel belangrijk om te weten dat isolatiematerialen van tegenwoordig geen vochtproblemen meer met zich meebrengen. Het is zelfs zo dat juist door isolatie vocht- en schimmelproblemen tot het verleden behoren. Wel is dan noodzakelijk dat de spouw en gevel geschikt zijn voor het isolatiemateriaal. Zaken zoals geglazuurde stenen en strengpersstenen vormen een probleem, net als dampdichte verf. Het vocht kan dan niet weg en vorst kan schade aanrichten. Dit schaadt de isolatie.

Problemen met koudebruggen door spouwmuurvervuiling

Een ander probleem dat weleens voorkomt, is het ontstaan van koudebruggen. De oorzaak hiervan ligt in zogenaamde spouwmuurvervuiling. Er is dan bouwmateriaal of cement in de spouw achtergebleven bij de bouw van de woning. Daardoor is achteraf de isolatie niet volledig in te spuiten in de muur. Met als gevolg dat er koudebruggen ontstaan, met alle gevolgen van dien. Dit is echter wel op te lossen

De oplossing van dit probleem ligt in het doen van grondig vooronderzoek. Door eerst de muur te onderzoeken, is goed in te schatten wat er aan vervuiling te vinden is. Die vervuiling is dan eerst te verwijderen. In sommige gevallen is verwijderen niet mogelijk, zoals bij cementbaarden vaak geldt. In dat geval zijn er andere oplossingen voor de isolatie nodig.

Problemen met het isolatiemateriaal

Een negatieve ervaring die ook weleens voorkomt, is de keuze van verkeerd isolatiemateriaal. De materialen die nu veel voorkomen zijn PUR spuitisolatie, EPS-parels en Knauf Supafil (glaswol). Het is per situatie sterk verschillend wel materiaal het best is. Denk aan de breedte van de spouw. Sommige materialen hebben meer ruimte nodig dan andere. Is er veel wind? Dan is ook ander materiaal nodig. Is er veel omgevingsgeluid? Dan is ook geluidsisolerend materiaal aan te raden. Om die reden is het dus ook goed om eerst te bekijken wat de eigenschappen van de verschillende materialen zijn. Lees meer over de soorten spouwmuurisolatie.

ervaringen spouwmuurisolatie

Hulp van een erkende expert

Om echt zeker te zijn, is het het best om de kenner advies te laten uitbrengen. Laat deze kijken naar de mogelijkheden die jouw situatie te bieden heeft. Aan de hand daarvan is dan precies op maat een werkwijze en bijbehorende prijs aan te bieden. Dit maakt de kans op negatieve ervaringen ook flink kleiner.

Juist ook omdat de isolatie zelf vaak het probleem niet voort is werken met de juiste aannemer van groot belang. Door zeker te zijn van goed vooronderzoek en goede aanleg is elk probleem op voorhand al te voorkomen. Een specialist die goed endoscopisch onderzoek doet, kan daardoor dus ook veel meer betekenen. Met de camera is de hele spouw goed in beeld te brengen.

Andere zaken die ook op voorhand goed in het oog moeten worden gehouden zijn bijvoorbeeld de dikte en het soort voeg, de persoonlijke wensen van de bewoner en het beschikbare budget. Door die factoren mee te nemen is samen met de specialist exact de juiste keuze te maken. Een ander voordeel van werken met de specialist is het krijgen van garantie. Ontstaan er toch problemen, dan kan je die laten oplossen.

Spouwmuurisolatie Offertes ontvangen

Het is gemakkelijk om direct de beste mogelijke keus te maken. Dat doe je door niet één maar meerdere vakmensen aan te schrijven. Die doen dan allemaal een offerte. Op die manier kan je direct de beste keuze en de laagste prijs bepalen.

wij zijn actief in volgende werkgebieden:

provincie antwerpen

provincie limburg


provincie oost-vlaanderen


provincie vlaams-brabant

provincie west-vlaanderen

brussels hoofdstedelijk gewest