PUR spouwmuurisolatie

PUR is een materiaal dat veel gebruikt wordt voor het verzorgen van isolatie en na-isolatie in spouwmuren. Dit komt omdat dit materiaal een hoge isolatiewaarde biedt. Daarnaast is ermee te zorgen dat alles naadloos gedicht wordt en de isolatie dus optimaal is. Er blijven geen naden en kieren open. De eigenschappen van purisolatie, maar ook de mogelijkheden en prijzen in verhouding tot andere isolatiematerialen, zijn hier uiteengezet.

isolatie spouw pur

Wat is PUR (polyurethaan) voor materiaal?

Werken met purschuim of pur-spuitisolatie betekent dat je werkt met een kunststof. Polyurethaan komt voort uit een samenvoeging van isocyanaten en polyol. Wanneer je spouwmuren wil na-isoleren, wordt het materiaal als een vloeistof in de muur gespoten. Daarna zal het direct uitzetten en tot schuim vormen. In nieuwbouwprojecten wordt PUR vaak al in de vorm van harde isolatieplaten in de spouwmuur geplaatst.

Wat zijn de voordelen en nadelen van PUR spouwmuurisolatie?

Wanneer je kiest voor purschuim om de spouwmuurisolatie mee te doen, dan brengt dit natuurlijk vele voordele met zich mee. Ook zijn er enkele nadelen. Het is belangrijk om deze allemaal mee te wegen in de keuze die je maakt.

Oog op de duurzaamheid en isolatiewaarde

In de eerste plaats kijk je naar de isolatiewaarde van purschuim. De lambda-waarde geeft hier een goed beeld van. Hoe lager deze waarde is, hoe beter dat is. PUR heeft een waarde van 0,023 – 0,032 W/mK. Dit is de beste isolatiewaarde van alle materialen die op dit moment voor isolatie gebruikt worden. Daarnaast is het materiaal erg duurzaam. De isolatiewaarde blijft dus ook over een flink lange periode even hoog.

Bestand tegen vocht en brand

Purschuim is ook goed bestand tegen allerlei zaken. Zo is het winddicht. Ook is het vochtwerend. Dat betekent dat zaken als schimmel en rot geen kans krijgen. Bovendien is het een ademend materiaal. Vocht kan dus gewoon uit de muren ontsnappen. Zo worden vochtproblemen dan ook gemakkelijk voorkomen dankzij dit materiaal. Ook is het goed om te weten dat het materiaal brandwerend is. Het is overigens niet brandvast. Het kan wel temperaturen van meer dan 100 graden Celsius aan. Daardoor is het heel veilig te gebruiken in spouwmuren.

Goed voor milieu en gezondheid

Het is ook belangrijk dat purschuim geen schadelijke stoffen bevat tegenwoordig. Dit s dus beter voor het milieu en de gezondheid. Wel is het jammer dat het materiaal maar één keer te gebruiken is en daarna niet te recyclen is. Het is belangrijk om te weten dat de eerste dagen na het aanbrengen een onaangename geur in huis kan blijven hangen. Met goed verluchten is dit echter wel al snel weg te krijgen.

De manier van plaatsen

Na-isolatie van de spouwmuur gebeurt eigenlijk altijd met behulp van kleine boorgaten in de gevel. Die worden vaak in de muur gemaakt. Ook wanneer je met purschuim gaat werken is dit de manier waarop het wordt aangepakt. Het wordt als vloeistof in de spouw gespoten. Daarna begint het direct te expanderen. Bovendien wordt het hard. Zo wordt de hele ruimte in de spouw geheel naadloos gedicht. Omdat het in vloeistof wordt ingespoten, zijn geen grote boorgaten nodig. Dit is vooral belangrijk bij gevels met dunnen voegen. Ook is het een voordeel dat de spouw niet breed hoeft te zijn. 3 centimeter is al voldoende voor het gebruik.

spouwmuurisolatie pur

Prijs PUR spouwmuurisolatie

De prijs van het isoleren van spouw hangt vaak samen met een aantal factoren, zoals de totale te isoleren oppervlakte en de moeilijkheidsgraad van het werk. Wanneer je kiest voor purschuim, dan is de prijs tussen €25,- en €30,- per vierkante meter. Wanneer je dit omrekent naar het soort woning, dan zal een rijtjeshuis €2.425,- tot €2.910,-, een halfopen bebouwen kost €2.675,- tot €3.210,- en een vrijstaande woning €3.500,- tot €4.200,-. Meer duidelijkheid vind je in de volgende tabel met vergelijkingen tussen de prijzen.

Type
spouwmuurisolatie
Gemiddelde prijs
per m² (incl. btw)
Rijwoning
(97 m²)
Halfopen bebouwing
(107 m²)
Open bebouwing
(140 m²)
PUR-schuim€ 25 - 30€ 2.425 - 2.910€ 2.675 - 3.210€ 3.500 - 4.200
EPS-parels€ 20 - 25€ 1.940 - 2.425€ 2.140 - 2.675€ 2.800 - 3.500
Glaswol (Knauf Supafil)€ 15 - 20€ 1.455 - 1.940€ 1.605 - 2.140€ 2.100 - 2.800

Wil je er zeker van zijn dat voor jou de juiste prijs wordt gerekend? Vergelijk dan purschuim met andere materialen. Vergelijk echter ook de verschillende aanbieders. Daarom is het slim om meerdere offertes aan te vragen.

Hoelang heb ik nodig om de investering terug te verdienen?

Beschikken over spouwmuurisolatie betekent al direct dat je tot wel 25 procent per jaar op de energiekosten kan besparen. Daardoor zal je na enige tijd de investering in het na-isoleren gewoon terugverdienen, de terugverdientijd. In de meeste gevallen zal dat 2 tot 5 jaar kosten. Al hangt dit wel af van een aantal factoren. Het type woning, de dikte van de laag purschuim en het soort verwarming spelen allemaal mee. Elektrisch verwarmen zal je bijvoorbeeld meer laten besparen waardoor je sneller klaar bent. Op gas of aardolie stoken betekent dat je er iets langer over doet. Wel is pur sneller terug te verdienen door de betere isolatiewaarde.

Minder betalen dankzij premies en het verlaagd btw-tarief

Er zijn ook verschillende mogelijkheden om de kostprijs voor de investering lager te maken. Zo kan je ook sneller terugverdienen. Dat kan bijvoorbeeld met behulp van een premie van de netbeheerder, wanneer je aan de voorwaarden voldoet. In dat geval krijg je €5,- per vierkante meter geïsoleerde oppervlakte. Woningen die ouder dan 10 jaar zijn laten isoleren laten je bovendien kans maken op een verlaagd btw-tarief van 6%. Meer info over deze financiële steunmaatregelen lees je hier.

Welke spouwmuren zijn geschikt voor PUR spuitisolatie?

Er zijn wel een aantal zaken waarop gelet moet worden wanneer je purschuim voor de spouwmuur wil gaan gebruiken. Zo mag de gevel geen zwaktes vertonen. Zijn er barsten of andere schades? Dan bestaat de kans dat vocht en wind de isolatie kunnen aantasten. Ook bestaat de kans dat het isolatiemateriaal via deze weg naar buiten lekt. Pas ook op met bepaalde varianten gevelbekleding. Is dit helemaal dampdicht, of heel vorstgevoelig? Dan kan dit een probleem met zich meebrengen. Doordat het vocht dan blijft vastzitten, is er een kans dat er grote voorschade of vochtproblemen ontstaan. Geglazuurde stenen of dampdichte verf zijn voorbeelden.

Andere zaken die meespelen, zijn in de spouw zelf te vinden. De breedte van de spouw is belangrijk. Omdat purschuim een hoge isolatiewaarde heeft, is het al met een smalle spouw mogelijk om goed te isoleren. Dat kan al bij een krappe 3 centimeter worden verzorgd. Let wel op dat de spouw niet vervuild mag zijn. Dit betekent dat er oude bouwmaterialen of cementresten in zijn achtergelaten. Dit kan namelijk de basis vormen voor koudebruggen. Het isolatiemateriaal kan zich niet goed verdelen bij vervuiling. Problemen met kou en vocht zijn daardoor altijd mogelijk.

Laat de spouwmuur inspecteren

Een manier om te bepalen wat je moet doen, is door de specialist de muur te laten bekijken. Purschuim kan net wat beter bestand zijn tegen vervuiling. Daarom is het belangrijk om de staat van zowel de gevel als de spouw goed na te zien. Zo is te bepalen of er voorwerk nodig is. Wel is het aan te raden om eerst uit te zoeken welke specialist het best is om mee te werken.

Pur versus andere soorten spouwmuurisolatie

Het isoleren van de spouwmuur gaat over het algemeen met purschuim, EPS-parels of glaswol (Knauf Supafil ). Dit komt omdat het een duurzaam, vochtbestendig materiaal is. Het is bovendien beter geschikt bij een vervuilde of smalle spouw. Aan de andere kant is de geluidsisolatie van pur wat minder dan bij de andere materialen. Een andere nadeel is dat het niet te recyclen is. Purschuim is wel wat duurder dan de andere materialen. Anderzijds isoleert het wel beter. Dit weegt ook mee.

Type
spouwmuurisolatie
Gemiddelde prijs
per m² (incl. btw)
Isolatiewaarde
(lambdawaarde)
PUR-schuim€ 25 - 30 0,023 – 0,032 W/mK
EPS-parels€ 20 - 25 0,033 – 0,042 W/mK
Glaswol (Knauf Supafil)€ 15 - 20 0,034 W/mK

Offertes voor spouwmuurisolatie ontvangen?

Wanneer je zeker van goede kwaliteit wil zijn, dan doe je het niet zelf. Het isoleren laat je dan over aan een echte specialist. Die kijkt bijvoorbeeld eerst naar de mogelijkheden die jouw muur te bieden heeft. De specialist voert het werk bovendien optimaal uit. Dit geeft meer zekerheid. Wees verstandig en vergelijk de verschillende specialisten uit de buurt. Dit kan je doen door meerdere offertes aan te vragen. Aan de hand van de prijzen kan je bepalen wie de beste is.

wij zijn actief in volgende werkgebieden:

provincie antwerpen

provincie limburg


provincie oost-vlaanderen


provincie vlaams-brabant

provincie west-vlaanderen

brussels hoofdstedelijk gewest